Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Wet bescherming persoonsgegevens

Op deze pagina vindt u een korte omschrijving van de Wet bescherming persoonsgegevens en de relatie die VWS met dit onderwerp heeft. Onderaan staat een aantal relevante links.

Wet bescherming persoonsgegevens
De Wet bescherming persoonsgegevens van het ministerie van Justitie regelt de bescherming van persoonsgegevens. Alle gezondheidsinstellingen moeten per 1 september 2002 aan deze wet voldoen.

Privacy
Persoonsgegevens bevatten informatie over een individuele burger. Dat kunnen adresgegevens zijn, maar ook informatie over inkomen of gezondheid. Dergelijke informatie staat in vele bestanden geregistreerd. Niet alleen bij de gemeente, de huisarts en de werkgever, maar ook bij de sportvereniging of supermarkt. Door het toegenomen gebruik van ICT is het makkelijker geworden om persoonsgegevens aan anderen te verstrekken. Om de privacy van personen te beschermen stelt de Wet bescherming persoonsgegevens strenge regels aan het registreren en verwerken van deze gegevens.

Medisch dossier
Persoonsgegevens over de gezondheid mogen in principe alleen door behandelende hulpverleners binnen instellingen in de gezondheidszorg worden verwerkt. In de gezondheidszorg heeft iedereen recht op inzage in het eigen dossier: iedere cliënt kan een afschrift vragen van zijn of haar medisch dossier of van een gedeelte daarvan. Bij foutieve informatie in het dossier kan de cliënt een eigen verklaring of een verklaring van een andere hulpverlener laten toevoegen.

Hulpverleners mogen persoonlijke gegevens alleen doorgeven aan derden als daarvoor toestemming is gegeven door de cliënt zelf. Die toestemming is niet nodig als het gaat om hulpverleners die bij dezelfde medische behandeling betrokken zijn. Cliënten kunnen dankzij de Wet bescherming persoonsgegevens vragen om bepaalde stukken uit het dossier te verwijderen, of om het gehele dossier eerder te vernietigen dan na de gebruikelijke tien jaar. Hulpverleners dienen aan te geven waarom ze wel of niet op dat verzoek ingaan.

Toezicht
Het College bescherming persoonsgegevens (de opvolger van de registratiekamer) ziet toe op de naleving van de Wet bescherming persoonsgegevens.

Ministerie van Justitie: bescherming persoonsgegevens 1. Ministerie van Justitie: bescherming persoonsgegevens
Externe link, 19-9-2001

Hoofdlijnen van de Wet bescherming persoonsgegevens

College Bescherming Persoonsgegevens 2. College Bescherming Persoonsgegevens
Externe link, 6-5-2001