Ziekenhuis Reinier de Graaf Groep kiest geïntegreerd Kodak systeem voor digitalisering en archivering röntgenbeelden

Uitwisseling röntgenbeelden tussen vier regionale vestigingen

Delft/Vianen, 30 augustus 2002 - Ziekenhuis Reinier de Graaf Groep heeft gekozen voor een systeem van Kodak voor digitalisering en archivering van röntgenbeelden. Naar verwachting zal het systeem in december 2002 worden opgeleverd. Het systeem moet het voor Reinier de Graaf mogelijk maken de röntgenbeelden altijd beschikbaar te hebben. Het systeem wordt bij de vier vestigingen van Reinier de Graaf in gebruikgenomen. De gegevensuitwisseling vindt plaats via straalverbindingen. Hierdoor verwacht het ziekenhuis dat de logistieke problemen met de uitwisseling van fysieke röntgenfoto's tot het verleden zullen behoren. Reinier de Graaf heeft voor Kodak gekozen vanwege de juiste prijs/prestatieverhouding van het systeem en het vertrouwen in de oplossing van Kodak, mede ingegeven door de lange relatie die het ziekenhuis en Kodak hebben.

Reinier de Graaf lost met de digitalisering van röntgenbeelden een aantal knelpunten op. Allereerst is het transport van röngtenfoto's een arbeidsintensieve aangelegenheid, die vanwege het feit dat een behandeling van een patiënt in verschillende locaties kan plaatsvinden ook een risico voor zoekraken met zich meebrengt. Patiënten moeten dan weer nieuwe foto's laten maken, met alle bezwaren die dat met zich meebrengt. Daar de archivering van de foto's ook digitaal wordt, zal er in de toekomst ruimtewinst geboekt kunnen worden. Op dit moment worden röngtenfoto's op negen verschillende plaatsen gearchiveerd en zijn er amper mogelijkheden om fysieke archiefruimte uit te breiden.

Reinier de Graaf is het eerste ziekenhuis in Nederland dat een dergelijke combinatie van radiologisch informatiesysteem (RIS) en archief heeft gerealiseerd. Gebaseerd op Kodak onderdelen Radiology Information System (RIS) en de Picture Archiving and Communication System (PACS) wordt het geïntegreerde systeem aangeduid met PaRIS.

De integratie van het radiologisch informatiesysteem en het archief is een bijzonder aspect aan het systeem waarvoor Reinier de Graaf heeft gekozen. Het archief dient niet alleen als centrale opslag voor de gedigitaliseerde beelden, maar kan ook gebruikt worden voor de opslag van andere ziekenhuisgegevens. Bij het totstandkomen van de uiteindelijke systeemconfiguratie heeft Kodak nauw samengewerkt met de ICT-afdeling van Reinier de Graaf. Voor de geïntegreerde archiveringsopslag heeft Kodak samengewerkt met Managed Storage International (MSI), specialist op het gebied van opslagsystemen. MSI heeft zijn Digital Intelligent Versatile Archive (DIVArchieve) oplossing geschikt gemaakt voor medische toepassingen. Het archief bij RdGG krijgt een capaciteit van 50 TeraByte, voldoende voor de vereiste opslagtermijn van 10 jaar.



Ingezonden persbericht