Gemeente Breda

30-08-2002

Drastische maatregelen nodig om NAC te redden

Het behoud van betaald voetbal voor Breda kost de gemeente Breda minimaal 10 miljoen euro. Absolute voorwaarde is daarnaast dat ook alle andere externe financiers van NAC bereid zijn een flinke bijdrage te leveren. Bovendien moet de totale organisatie van NAC op de schop. Dit concludeert Ernst & Young Corporate Finance BV in het onderzoek naar de financiële positie van NAC dat in opdracht van de gemeente Breda is uitgevoerd.
Het college van burgemeester en wethouders van Breda heeft kennis genomen van het rapport en is geschokt over de conclusies. De komende dagen zal het college zich beraden op de situatie.

Ernst & Young heeft de huidige financiële, juridische, fiscale en organisatorische situatie bij NAC geanalyseerd. Zonder ingrijpende maatregelen achten Ernst & Young het niet mogelijk tot een financieel gezond betaald voetbal in Breda te komen. De voorgestelde lening van 4,2 miljoen euro, die onder voorwaarden is toegezegd, is volgens Ernst & Young onvoldoende om én het lopende seizoen te financieren én de noodzakelijke reorganisatiekosten te dekken.
Ernst & Young concluderen voorts dat drastische bezuinigingen nodig zijn op de jaarlijkse personele uitgaven van NAC, dat de looptijd van de lening voor de financiering van het stadion 30 jaar moet worden, dat bestaande schuldeisers en aandeelhouders medewerking moeten verlenen om de financiële situatie structureel te verbeteren. Organisatorisch moeten de Betaald Voetbal Organisatie (BVO) en de exploitatie van het stadion in één directie worden ondergebracht onder toezicht van Raad van Commissarissen. De huidige Raad van Toezicht en de huidige Raad van Commissarissen moeten geheel worden vernieuwd. Op supporters moet een beroep worden gedaan zich zo te gedragen dat extra kosten door supportersgeweld worden voorkomen.

In juni 2002 bleek dat NAC Voetbal BV in ernstige financiële problemen verkeerde. Vanwege het maatschappelijke, sociaal economische en sportieve belang voor de stad heeft de gemeenteraad op 4 juli 2002 zich in beginsel bereid verklaard NAC Voetbal BV een lening tot een maximum van 4,2 miljoen euro te verstrekken. Voorwaarde hierbij was dat een saneringsplan van Ernst & Young voldoende vertrouwen zou bieden over de kansen om NAC financieel weer gezond te krijgen.

Het college van B&W heeft het rapport vandaag in handen gesteld van de gemeenteraad. Begin volgende week beraadt het college zich over de consequenties van de bevindingen van Ernst& Young en zal met een voorstel richting gemeenteraad komen.

Breda, 30 augustus 2002