Ministerie van Algemene Zaken

Antwoorden op de vragen van de heer mr. B.O. Dittrich (D66) d.d. 29 augustus 2002

Vragen:

1 Wat houdt de eenheid van kabinetsbeleid in uw visie in? Onder welke voorwaarden mogen ministers op hun beleidsterrein uitspraken doen over onderwerpen die nog niet door de ministerraad zijn goedgekeurd?


2 Hebt u in uw onderhoud met minister Nawijn over diens uitspraken rond het intrekken van de Nederlandse nationaliteit van bepaalde allochtonen, welke uitspraak minister Nawijn later weer in een interview heef ingetrokken, afspraken gemaakt dat alleen door het kabinet gedragen standpunten in interviews naar buiten kunnen worden gebracht?


3 Spreekt minister Nawijn namens het kabinet, wanneer hij in interviews meningen ten beste geeft als: subsidies die alleen voor projecten met allochtonen worden gebruikt, moeten worden afgeschaft; de aanmeldcentra voor asielzoekers moeten gaan dienen als uitzetcentra voor uitgeprocedeerde asielzoekers; gemeenten die in het kader van hun zorgplicht aan illegalen ondersteuning bieden, moeten met bestuursdwang gedwongen worden?


4 Hoe voorkomt u dat minister Nawijn in de toekomst opnieuw in interviews uitspraken doet die niet door het kabinet gedragen worden?


5 Wilt u deze vragen voor volgende week dinsdag beantwoorden?
Antwoorden:

1-4 Het kabinet hecht veel belang aan openheid. Openheid betekent ook ruimte geven voor discussie in de samenleving en luisteren naar de geluiden uit de samenleving. Daarbij past dat ook de bewindspersonen enige ruimte hebben om hun gedachten te uiten en zo hun bijdrage te leveren. Dit is niet in strijd met de eenheid van regeringsbeleid. Dat gaat immers over concrete voornemens resp. besluiten over verandering van beleid. Daarvan is in de aangegeven voorbeelden geen sprake. Uiteraard houden de bewindspersonen daarbij rekening met de lijn die het Strategisch Akkoord aangeeft.
Ik heb hierover met minister Nawijn gesproken. Op Prinsjesdag zullen zoals gebruikelijk de concrete kabinetsvoornemens op ondermeer het punt van Vreemdelingenbeleid en Integratie worden gepresenteerd. Zoals minister Nawijn zelf heeft aangegeven is het bij geen van zijn gedachten de bedoeling om de grondrechten en het algemeen rechtskader van ons land opzij te zetten.

5. Bij deze.