Ingezonden persbericht

De 17de Nationale Milieu Estafette: Jouw Groene Hart

ROTTERDAM, 20020704 -- Op 31 augustus gaat in Rotterdam, tegelijk met de Groene Maand, de 17de Nationale Milieu Estafette van start. Tijdens deze jaarlijks terugkerende reeks van natuurtochten debatteren burgers, beleidsmakers en natuurorganisaties over de ontwikkeling van het landschap waardoor zij lopen, fietsen of varen. De Stichting Nationale Milieu Estafette en Nivon Natuurvrienden Nederland vragen op deze unieke manier aandacht voor natuurgebieden in Nederland. Zij zetten daarmee samen met burgers, beleidsmakers en natuurorganisaties een stap richting een duurzame wereld. Centraal staat dit jaar de ontwikkeling van het Groene Hart.

In 9 etappes wordt de toekomst van dit bedreigde "Nationale Landschap" belicht. Groene Hart-specialisten geven tijdens de tochten hun visie op huidige dilemma's en beoogde ontwikkelingen van dit gebied. Is het Groene Hart een plek voor boeren of van wegenbouwers? Of is het een oord voor de stedeling om op adem te komen? Hoe groen is het Groene Hart en wat zijn de potenties? En waar moet het naartoe met de koe? Het programma ziet er als volgt uit:

Opening - 31 augustus: Rottemeren. Boot- en fietstocht. thema: Het belang van het Groene Hart voor de stad. Etappe 2 - 1 september: Oude Rijn. Wandeling.
thema: Slipt de Groene Hart-corridor dicht? Etappe 3 - 7 september: Hollandse IJssel. Wandeling en boottocht. thema: Wonen op vervuild water.
Etappe 4 - 8 september: Vechtplassen. Fietstocht. thema: Natuurontwikkeling.
Etappe 5 - 14 september: Alblasserwaard. Fietstocht. thema: Agrarisch natuurbeheer.
Etappe 6 - 15 september: Hollandse Kade. Wandeling. thema: Waar naartoe met onze koe?
Etappe 7 - 21 september: Haaglanden. Wandeling.
thema: Groenstrook of vluchtstrook?
Etappe 8 - 22 september: Midden-Delfland. Wandeling. thema: Cultuurlandschap of recreatie?
Afsluiting - 28 september: Oudewater. Wandeling en fietstocht. Groene Hart-markt en slotdebat. thema: De 5de nota onder druk.

De opening zal verzorgd worden door de Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland dhr. J. Franssen. Andere sprekers zijn de directeur van het IVN, dhr. J. van Dalen, de voorzitter van het Nivon, mevr. Acttienribben-Buys, en de directeur van het Nivon, dhr. R. de Lange.



Ingezonden persbericht