Ingezonden persbericht

Persbericht

Voorbereidingen Airshow Lelystad lopen door

De voorbereidingen voor de Airshow op Luchthaven Lelystad, zaterdag 31 augustus aanstaande, zijn in volle gang. De Stichting Flevoland Airshow ziet geen reden om de Airshow, naar aanleiding van het ongeluk tijdens een Airshow in de Oekraïne, aan te passen of andere maatregelen te nemen.

Vliegshows in Nederland dienen te voldoen aan een aantal veiligheideisen die door de overheid zijn vastgesteld. Deze zijn:


1. Er dient een minimum vlieghoogte van 200 feet (60 meter) in acht te worden genomen

2. De afstand tussen de demonstraties en het publiek is 700 feet (230 meter).

3. Er dienen enkele minuten tijd te verlopen tussen de optredens van de verschillende vliegtuigen.

Deze regels zijn van kracht en de Lelystad Airshow onderschrijft deze regels. Daarnaast controleert de organisatie de ervaring van de verschillende vliegers en dienen de vliegtuigen te voldoen aan alle wettelijke normen.

De Stichting Flevoland Airshow is in voortdurend overleg met de overheid (de Inspectie voor Verkeer en Waterstaat) om een veilige en verantwoorde show plaats te laten vinden. Daarnaast zijn de besprekingen met de gemeente Lelystad en de veiligheiddiensten (Politie, Brandweer en GGD) afgerond, zodat een soepel verlopende airshow gegarandeerd wordt. Ook met de Luchthaven Lelystad wordt frequent overlegd over de vliegactiviteiten en de overige publieksactiviteiten op de luchthaven tijdens de show.

Gedurende de Airshow zal het vliegveld gesloten zijn voor al het overige vliegverkeer. Tijdens het programma zullen verschillende vliegtuigen uit binnen-en buitenland een vliegdemonstratie geven. Hoogtepunten van de show zijn een Engels gevechtvliegtuig, het Kalifa Jet Team en tal van (historische) vliegtuigen van vaderlandse bodem. Er zullen meer dan 100 verschillende vliegtuigen te bewonderen zijn, zowel in de lucht als op de grond.

De Lelystad Airshow 2002 duurt op zaterdag 31 augustus van 10.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Met het oog op de verwachte publiekstoeloop wordt een buspendel uitgevoerd tussen NS-station Lelystad en de luchthaven. Bezoekers die per auto komen, worden naar speciaal ingerichte parkeerplaatsen verwezen. Ook tussen deze parkeerplaatsen en de luchthaven rijdt tegen betaling een buspendel. Voor de laatste ontwikkelingen rond het programma en een routebeschrijving is een website ingericht: www.airshowlelystad.nl. In 2003 staat er opnieuw een Airshow geprogrammeerd op de Luchthaven Lelystad. Deze zal in het teken staan van 100 jaar luchtvaart.

(Noot voor de pers,