Ingezonden persbericht

'UN-Masquerade' actieparade op zaterdag 31 augustus

Andersglobalisten ontmaskeren commerciële VN

AMSTERDAM, 20020826 -- Op dit moment vindt in Johannesburg de VN Wereldtop over Duurzame Ontwikkeling plaats. De 10 jaar zonder serieuze maatregelen en verbeteringen die voorbij zijn gegaan sinds de vorige Duurzaamheidstop in Rio de Janeiro hebben echter duidelijk gemaakt dat we voor oplossingen niet op politici moeten wachten. Daarom trekt onder de naam 'UN-Masquerade' een stoet internationale en locale anders-globalisten door het centrum van Amsterdam om zelf de straten, op een ludieke manier, te verschonen van tot overconsumptie aanzettende logo's en reclame uitingen. Hiernaast wordt onderweg door middel van kleine acties extra aandacht gevestigd op een aantal specifieke problemen.

Het bedrijfsleven heeft de afgelopen jaren veel internationaal milieu- en sociaal beleid gefrustreerd. Ook bij deze conferentie in Johannesburg hebben bedrijven een veel te prominente rol gekregen. Smerige multinationals, mede schuldig aan veel van de problemen, hebben door middel van een gehaaide lobby en hulp van bevriende regeringen, belangrijke onderwerpen van de agenda gehaald en de voorlopige verdragstekst afgezwakt. Hierdoor is de kans dat 'Johannesburg' zinvolle resultaten oplevert nihil.

De parade is onderdeel van een wereldwijde actiedag op 31 augustus. Naast acties in zo'n 15 steden vinden de meeste protesten plaats in Zuid Afrika zelf. De locale bevolking protesteert tegen de privatisering van water en electriciteit die afgelopen jaren voor veel ellende hebben gezorgd en de kloof tussen arm en rijk hebben vergroot. De actie in Amsterdam is ook bedoeld om solidariteit te tonen met de activisten in Johannesburg. De kleurrijke stoet zal uiteindelijk uitkomen bij de 'Johannesbrug' manifestatie van Milieudefensie op de Dam.

datum: 31 Augustus
tijd: 13:30 uur
plaats: Nieuwmarkt, Amsterdam



Ingezonden persbericht