Ingezonden persbericht

Vertegenwoordiger 'Waterstrijd' uit Cochabamba in Nederland.

Beste mensen,

Komende week zal dhr. Osvaldo Pareja in Nederland zijn. Hij is medeoprichter van de Coördinadora por la Defensa del Agua, de koepel van organisaties die zich met succes tegen de privatisering van het drinkwater in Cochabamba gekeerd heeft. Zoals misschien bekend eist een consortium van grote ondernemingen nu 25 miljoen dollar schadevergoeding van Bolivia, waarbij de Nederlandse ING-Groep een belangrijke rol speelt.

Voor alle achtergrondinformatie over dezw kwestie kunt u terecht op een speciale website: http://www.xs4all.nl/~arenaria/water

Osvaldo Pareja zal spreken op de manifestatie op de Dam, 31 augustus aanstaande, in het kader van de VN-top in Johannesburg.

Verder zal er op 5 september in het LAC in Amsterdam een openbare bijeenkomst gehouden worden, waarbij informatie gegeven zal worden over de stand van zaken van de campagne tegen waterprivatisering in Cochabamba. (Zie programma hieronder).

Ondertussen is een onderhoud aangevraagd tussen Pareja en de directie van de ING-groep. Mocht een reactie van ING op dit verzoek uitblijven, dan zal er (op donderdagmorgen 5 september) zowiezo een bezoek aan het hoofkantoor van ING-trust afgelegd worden, waarbij Osvaldo Pareja vergezeld zal worden door een grote groep mensen.

Daarnaast is het voor journalisten mogelijk om een gesprek met Osvaldo Pareja te hebben. Voor een afspraak kunt u bellen met Pablo van Noticias (gegevens hieronder). Uiteraard zijn journalisten ook welkom op de informatie- avond op 5 september.

Met vriendelijke groeten,

Kees Hudig

Informatie-avond over ontwikkelingen in de campagne tegen de privatisering van het water in Cochabamba, Bolivia.

Donderdagavond 5 september
20.00 uur, Latijns-Amerika Centrum
Nieuwe Herengracht 29 Amsterdam

Begin 2000 is de bevolking van de Boliviaanse stad Cochabamba in opstand gekomen tegen de privatisering van het drinkwater. Het concern dat het drinkwater over had willen nemen - geleid door de Amerikaanse multinational Bechtel - eist nu 25 miljoen dollar schadevergoeding. Daarbij speelt de Nederlandse bank ING een belangrijke rol als officiele vestiging van de 'holding' die een meerderheidsaandeel in het geprivatiseerde drinkwaterbedrijf had. Een soort administratieve parkeerplaats voor Bechtel dus, die het ook mogelijk maakt dat haar claim van 25 miljoen voorkomt bij een 'rechtbank' van de Wereldbank.

Speciale gast zal zijn Osvaldo Pareja, vertegenwoordiger van de Coordinadora por la Defensa del Agua, de koepel van organisaties die zich tegen de privatisering heeft verzet. Hij zal over de stand van zaken van dit moment praten.
Voorafgaand zal kort - en met behulp van geprojecteerde beelden - een impressie van de gebeurtenissen in Cochabamba gegeven worden. Verder zal er meer informatie gegeven worden over de internationale campagne voor steun aan de 'wateropstand', en met name de Nederlandse activiteiten in verband met ING.
Ook zal er door Olivier Hoedeman (Corporate Europe Observatory) actuele informatie gegeven worden over de ontwikkelingen op het gebied van privatisering van water op de VN-top in Johannesburg.

Voor meer informatie en afspraken met Osvaldo Pareja: Pablo, Noticias, (020- 6229781)
Voor meer informatie over de Water-Campagne ivm. Cochabamba: Kees Hudig, XminY Solidariteitsfonds (020-6279661 of 06-13039790)

Voor meer informatie over de hele kwestie Cochabamba: http://www.xs4all.nl/~arenaria/water
Meer informatie over Latijns-Amerika: http://www.noticias.nl Meer informatie over Johannesburg: http://www.milieudefensie.nl