Vereniging Milieudefensie

Persaankondiging

Maatschappelijke organisaties slaan brug naar VN-Top Manifestatie: de JohannesBrug

Amsterdam, 11 juli 2002 --- Op zaterdag 31 augustus vanaf 13.00 uur bouwt Milieudefensie, samen met ruim dertig andere maatschappelijke organisaties, een gigantische houten brug op de Dam in Amsterdam: de JohannesBrug. In het Zuidafrikaanse Johannesburg vindt op dat moment de VN-conferentie over duurzame ontwikkeling plaats. Daar staat onder andere milieu, handel en verantwoord ondernemen op het programma.

De JohannesBrug symboliseert de betrokkenheid van burgers in Nederland met de urgente politieke thema's van de duurzaamheidsconferentie in Zuid-Afrika. De Brug is een oproep aan ministers en regeringsleiders dat handel niet langer meer ten koste mag gaan van mens en milieu.

Manifest
Er moeten voor multinationals bindende internationale regels komen met betrekking tot milieu, mensenrechten en op sociaal terrein, zo stellen de deelnemende JohannesBrug-organisaties in het manifest Handel kent grenzen. Ook moeten bedrijven aansprakelijk gesteld kunnen worden voor problemen die ze veroorzaken. Een belangrijke voorwaarde daarbij is dat afspraken op het gebied van duurzame ontwikkeling niet ondergeschikt worden gemaakt aan handelsverdragen. De JohannesBrug is een initiatief van Milieudefensie en wordt georganiseerd door ruim dertig maatschappelijke organisaties, verenigd in het 'Platform de JohannesBrug'. Alle deelnemende organisaties onderschrijven het manifest Handel kent grenzen (voor volledige tekst, zie bijlage).

Live-verbinding
De JohannesBrug wordt opgebouwd uit meer dan duizend houten plankjes. Op ieder plankje komt een persoonlijke boodschap aan de wereldleiders in Zuid-Afrika. De Brug wordt 35 meter lang, twee meter breed en drie meter hoog. Wanneer de brug klaar is, komt er een live-verbinding met Johannesburg. Pronk zal als speciaal VN- gezant voor deze conferentie vanuit Johannesburg de mensen op de Dam toespreken. Daarna zal directeur Teo Wams van Milieudefensie een boodschap aan Pronk overbrengen. Tijdens de manifestatie is ook een videoverslag te zien van protestacties rondom de conferentie in Zuid-Afrika. Naast het bouwen van de brug is er een afwisselend programma met sprekers, muziek, kinderactiviteiten en een informatiemarkt. Over het volledige programma volgt op 26 augustus nog een persbericht.

Platform de Johannesbrug zijn: Amsterdam Anders/ De Groenen, ANPED, A SEED Europe, ATTAC Nederland, Both Ends, Burma Centrum Nederland, CEO, COS Nederland, COS Groningen, COS Drenthe, COS West en Midden Brabant, COS Limburg, DWARS, Evert Vermeer Stichting, Fatal Transactions, GroenLinks, Hivos, Internationale Socialisten, IRENE, INZET, Jongeren Milieu Aktief, Landelijke India Werkgroep, Latijns Amerika Centrum, Landelijke Studenten Vakbond, Milieudefensie, Nederlands instituut Zuidelijk Afrika, Nederlandse Vrouwen Raad, Noord-Zuidwerkgroep GroenLinks, NOVIB/ Oxfam Netherlands, Oikos, OLAA, Omslag, werkplaats voor duurzame ontwikkeling, Platform DE WERELD IS NIET TE KOOP, Schone Kleren Kampagne, SP, Stichting Duurzame Solidariteit, TNI, Vrouwen voor Vrede, Projectgroep Kerk en Milieu van de Raad van Kerken in Nederland, Wemos, WISE, XminY Solidariteitsfonds.



Vereniging Milieudefensie