Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht
Europese eerstehulpwedstrijd van het Rode Kruis tovert Gentse binnenstad om tot rampgebied

Zaterdag 31 augustus organiseert Rode Kruis-Vlaanderen in de Gentse binnenstad een Europese eerstehulpwedstrijd onder de naam FACE (First Aid Convention in Europe). Rodekruisploegen uit 22 Europese landen strijden die dag voor de titel van beste eerstehulpverleners.

Vanaf 9 uur 's morgens zal de binnenstad er uitzien als een heus rampgebied, met platgereden fietsen, verkreukelde wagens en kermende slachtoffers. Het centrale thema van FACE is dan ook `eerste hulp en verkeersveiligheid'. Om de situaties nog levensechter te maken brengen de ongevalssimulanten van het Rode Kruis met make-up levensechte verwondingen aan, zij acteren en beelden op een correcte wijze de symptomen uit. Om 17 uur moeten alle deelnemende rodekruisploegen de 12 proeven op het parcours* hebben afgelegd. .
Wie die dag door het centrum van Gent kuiert, botst gegarandeerd op een ijverig hulpverlenende rodekruisploeg. Het publiek kan supporteren maar ook zelf deelnemen aan een publiekswedstrijd met een meer ludiek karakter.

De Europese eerstehulpwedstrijd vindt elk jaar plaats in een ander land en is meer dan alleen maar een eerstehulptornooi. Het uiteindelijk doel is de hulpverlening aan slachtoffers nog te verbeteren. Veel aandacht gaat naar het standaardiseren van de eerstehulptechnieken, het harmoniseren van de opleidingen en het uitwisselen van informatie. Met de wedstrijd wil het Rode Kruis ook de banden tussen de vrijwilligers uit alle hoeken van Europa verstevigen.

Het Rode Kruis heeft voor de wedstrijd bewust voor een publieke locatie gekozen. Op deze manier wil het nogmaals de aandacht vestigen op het belang van de kennis van eerste hulp bij de bevolking. Het al dan niet geven van eerste hulp door de eerste getuige van een ongevalssituatie kan immers beslissen over leven en dood. Iedereen kan eerste hulp aanleren via een gratis cursus bij een rodekruisafdeling in zijn buurt.

Brussel, 26 augustus 2002


* parcours: De Kouter (opening wedstrijd), Korenlei, Gravensteen, Sint-Veerleplein, Groentemarkt, Vrijdagmarkt, Kraanlei-Huis van Aluin, Kaatsspelplein, Minnemeersstraat-Baudeloplein, Sint-Baafsplein, De Kouter.