Ingezonden persbericht


Persbericht

Luchtvaartdag Lelystad op 31 augustus wordt bijzondere gebeurtenis

Airshow en andere luchtvaartevenementen op Luchthaven Lelystad

Een bijzondere Airshow en een gevarieerd aanbod aan luchtvaartactiviteiten zullen aan-staande zaterdag 31 augustus op de luchthaven Lelystad voor een gevarieerd luchtvaart-evenement zorgen. Naast de Airshow in de lucht en een "static show" op de grond, met bijna 80 tentoongestelde vliegtuigen, zijn het invliegen van bijzondere vliegtuigen voor aanvang van de airshow en een luchtvaartmarkt de hoofdelementen van deze Luchtvaartdag die wordt georganiseerd rond de Airshow Lelystad.

Adembenemende acrobatiek
Eén van de hoogtepunten van de dag wordt gevormd door een gloednieuw Frans demonstratieteam, dat met vier straaljagers de horizon letterlijk 'op zijn kop' zal zetten. De vier blauw-gele straaljagers van het Khalifa Jetteam zullen met gekleurde rook en gevarieerde vliegfiguren in de lucht een artistiek hoogstandje laten zien.

Connie's Comeback?
Het wordt deze week nog spannend of de historische viermotorige Lockheed Constellation uit 1948 van het luchtvaartmuseum Aviodome op Schiphol bij de luchtvaartdag aanwezig zal kunnen zijn. Indien de "Connie" deze week uit de woestijn in Arizona, in de Verenigde Staten, kan vertrekken, hoopt de organisatie dat het vliegtuig nog bij de Airshow aanwezig zal kunnen zijn.

Van Kleintjes tot Kolos
Enkele Piper Cubs van de 'Crazy Flight' zijn de kleinste deelnemers aan de Lelystadse luchtshow. Maar er zijn ook grote vliegtuigen: een Fokker 50 van KLM-cityhopper en een ATR-72 van Farnair zijn twee moderne verkeersvliegtuigen die te zien zullen zijn in de 'Static Show' op de grond. Hier zal, temidden van bijna 80 andere vliegtuigen, ook de historische DC-2 'Uiver' te bezichtigen zijn; voor een gering bedrag kunnen belangstellenden dit bijzondere vliegtuig uit de dertiger jaren zelfs van binnen bekijken.

Historisch
De historische luchtvaart is bij de luchtvaartdag op Lelystad sterk vertegenwoordigd. De Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht vliegt met een formatie van prachtig gerestaureerde 'luchtmachtveteranen'. De Mustang is een beroemde jager uit de Tweede Wereldoorlog, de tijd waaruit ook de B-25 Mitchell-bommenwerper stamt. De Hollandse luchtvaarthistorie komt tot leven met een formatie van niet minder dan 10 oude Fokker-vliegtuigen van de jubilerende stichting Fokker Four aan de horizon verschijnt. Vanzelfsprekend is dit nog maar een klein deel van de bijzondere vliegtuigen die te zien zullen zijn tijdens de Airshow Lelystad en zijn alle genoemde vliegtuigen onder voorbehoud.

Nieuwe 'acts'
Na overleg met de IVW van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft de organisatie een aantal 'acts' van vliegtuigen die niet op de luchthaven Lelystad kunnen landen, moeten schrappen. Daarvoor in de plaats is een aantal gloednieuwe topattracties gekomen. Zo zullen de voormalig Nederlands kampioenen kunstvliegen, Frank Versteegh en Bert Huizinga, afzonderlijk van elkaar en beiden met bijzondere vliegtuigen, kunststukjes aan luchtacrobatiek weggeven. Ook zijn er twee vliegtuigen te zien van een historische Zwitserse vliegtuigfabriek: de P-2 en de PC-7 (twee vliegtuigen die afkomstig zijn van de Zwitserse luchtmacht) zijn gebouwd door de al sinds 1939 bestaande Pilatus-vliegtuigfabriek.

De Luchtvaartdag, met de Airshow Lelystad 2002, duurt op zaterdag 31 augustus van 10.00 tot 17.00 uur. Met het oog op de verwachte publiekstoeloop wordt tegen betaling van ¤ 5-, een buspendel uitgevoerd tussen NS-station Lelystad en de luchthaven. Bezoekers die per auto komen, worden naar speciaal ingerichte parkeerplaatsen verwezen. Volg de borden "P-Airshow Lelystad". Ook tussen deze parkeerplaatsen en de luchthaven rijdt tegen betaling (¤ 5-, inclusief toegang tot de airshow) een buspendel. Meer informatie, het programma en een routebeschrijving is te vinden op www.airshowlelystad.nl. In 2003 staat er opnieuw een airshow geprogrammeerd op de Luchthaven Lelystad. Deze zal in het teken staan van 100 jaar luchtvaart.
(Noot voor de pers,