Ingezonden persbericht


Persbericht

Luchtvaartdag met minikermis, luchtvaartmarkt en Airshow !!! Airshow Lelystad op laatste moment nog vol verrassingen

De tiende Airshow Lelystad, die aanstaande zaterdag 31 augustus op de Luchthaven Lelystad plaatsvindt, heeft op het laatste moment nog enkele bijzondere vervangingen kunnen vinden voor de drie straaljagers die geannuleerd moesten worden. Een Douglas A-26 Invader-bommenwerper en een formatie van twee North American P-51D Mustang-jachtvliegtuigen, drie vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog, zijn de meest recente toevoegingen aan het programma. Daarnaast komen er twee voormalig Nederlandse kampioenen acrobatiekvliegen met bijzondere vliegtuigen: een uiterst wendbare Duitse Extra 300L en een Zwitserse Pilatus P-2 uit 1950, in de kleuren van de Zwitserse luchtmacht.

Ook op de grond is er op deze Luchtvaartdag vanaf 10.00 uur van alles te doen. Live muziek, clowns en een luchtvaartmarkt, waarin diverse organisaties uit de luchtvaart zich zullen presenteren en luchtvaartartikelen te koop zullen aanbieden. Een Minikermis, met ondermeer een draaimolen, een springkasteel en een ballenbad, is voor kinderen van 10.00 uur tot 17.00 uur gratis toegankelijk.

Eendvliegtuig
Andere hoogtepunten uit het vliegprogramma zijn het Khalifa Jet Team, een acrobatiekteam met vier straaljagers van Tsjechische oorsprong, dat wordt gevlogen door Franse topvliegers, en het 'Velocity-eendvliegtuig'. Deze vierpersoons 'Canard' lijkt achteruit te vliegen, omdat hij kleine vleugels aan de voorzijde, en grote aan de achterkant heeft. Naast de Mustang-jachtvliegtuigen en de Invader-bommenwerper, zullen ook enkele andere beroemde vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog optreden: de Britse Spitfire-jager, die bekend is van de Slag om Engeland, en een Mitchell-bommenwerper. Verder zullen ondermeer een Trauma-helikopter, een formatie van tien historische Fokker S-11's onder leiding van de jubilerende stichting Fokker Four, een groot aantal parachutisten en een Jet Provost-straaljager deel uitmaken van het vliegprogramma. Vanzelfsprekend zijn alle genoemde vliegtuigen onder voorbehoud.

Geen 'Connie'
Op het vliegterrein is ook een omvangrijke 'static show' (op grond tentoongestelde vliegtuigen) te zien, die bestaat uit meer dan 80 bijzondere toerstellen. Enkele hoogtepunten hieruit zijn een ambulancevliegtuig van Piloten Zonder Grenzen en enkele vliegtuigen uit de Eerste Wereldoorlog, waaronder een Fokker-driedekker; twee moderne verkeersvliegtuigen voor 70- en 50 passagiers; het kleinste tweemotorige vliegtuig ter wereld: de Cri-cri, en 's-werelds grootste passagiersballon, die 18 flatverdiepingen hoog is. De Lockheed Constellation van het luchtvaartmuseum Aviodome zal niet aankomen tijdens de Airshow Lelystad. Het historische viermotorige vliegtuig was niet in staat op tijd aan de oversteek over de Atlantische Oceaan te beginnen.

Uiver
De Douglas DC-2 'Uiver' van het luchtvaartmuseum Aviodome, die ook onderdeel uitmaakt van de 'static show', is toegankelijk voor iedereen die ¤ 5,- bijdraagt aan het behoud van dit historische vliegtuig. De Uiver is in 1934 beroemd geworden door zijn succesvolle deelname aan de Londen-Melbourne Race.
De luchtvaartdag rond de Airshow Lelystad 2002 duurt op zaterdag 31 augustus van 10.00 tot 17.00 uur. De airshow begint om 12.00 uur. Met het oog op de verwachte publiekstoeloop wordt een buspendel uitgevoerd tussen NS-station Lelystad en de luchthaven voor ¤ 5,- p.p. (retourticket). Bezoekers die per auto komen, worden naar speciaal ingerichte parkeerplaatsen verwezen. Volg de borden "P-Airshow Lelystad". Ook tussen deze parkeerplaatsen en de luchthaven rijdt tegen betaling van ¤ 5,- p.p. een buspendel. In combinatie met een buskaartje is het airshowprogramma tegen gereduceerd tarief verkrijgbaar. Meer informatie, het programma en een routebeschrijving is te vinden op www.airshowlelystad.nl.

Schiphol/Lelystad; 29 aug. 2002, Airshow Lelystad, Jodie Staphorst/Peter F. A. van de Noort; tel. voor de pers: 020 4067245.