Rijksvoorlichtingsdienst

VN-logo 6 aug 2002

3 sep 2002
Vergadering van bij Internationaal Strafhof aangesloten landen

De landen die zijn aangesloten bij het Internationaal Strafhof (ICC) komen van 3 tot 10 september 2002 bijeen voor een vergadering in New York. Tijdens de bijeenkomst worden de aanbevelingen en resoluties van de voorbereidende commissie besproken. Minister van Buitenlandse Zaken Jaap de Hoop Scheffer zal de vergadering in New York toespreken. Nederland is gastland voor het ICC.

BRIEF OVER INTERNATIONAAL STRAFHOF

De landen die zich hebben aangesloten bij het Internationaal Strafhof (ICC) komen van 3 tot 10 september 2002 voor de eerste maal bijeen voor een vergadering in New York. Tijdens deze bijeenkomst zullen alle aanbevelingen en resoluties van de voorbereidende commissie worden besproken. Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Jaap de Hoop Scheffer in een brief aan de Tweede Kamer.

Het Internationaal Strafhof is per 1 juli 2002 in werking getreden, nadat 60 landen het Statuut voor het ICC hebben geratificeerd. Het Strafhof mag alleen oordelen over misdrijven die na 1 juli 2002 worden gepleegd. Na de vergadering in New York kunnen de eerste stafleden van het Strafhof aan het werk. De benoeming van de gekozen leden van het Hof - rechters, aanklager en griffier - volgt na een tweede bijeenkomst van de verdragspartijen in de loop van 2003. Pas wanneer de rechters, aanklager en griffier zijn geïnstalleerd, kan een begin worden gemaakt met onderzoeksprocedures en besluitvorming met het oog op rechtszittingen. Wel kunnen eventuele klachten vanaf 1 juli 2002 in ontvangst worden genomen, geregistreerd en opgeslagen.

Het Internationaal Strafhof is gevestigd in Den Haag.

Meer informatie:
Brief aan de Tweede Kamer

Dossiers
Internationaal Strafhof

Trefwoorden
Verenigde Naties (VN)
© 2002 Rijksvoorlichtingsdienst