Ingezonden persbericht

Stichting Nijmeegse Orgelkring
Wedesteinbroek 1140
6546 RG Nijmegen

Nijmegen, 24 augustus 2002

PERSBERICHT

Het orgel danst

NIJMEGEN - Op 3 september geeft Peter Ouwerkerk een orgelconcert in de Sint Stevenskerk. Ouwerkerk laat het Königorgel swingen, met twintigste-eeuwse dansmuziek van de componisten Heiller, Alain, Eben en Duruflé. Het concert begint om 20.30 uur. De entree bedraagt 5 euro en 4 euro met korting; vijf concerten naar keuze kosten 20 respectievelijk 16 euro.

Peter Ouwerkerk wil graag het orgel als volwaardig en niet per se kerkelijk muziekinstrument promoten. Dansen spelen op orgel sluit naadloos aan op dit idee. Al in de hele muzikale historie worden dansen voor orgel geschreven, zoals hofdansen van Sweelinck, maar Ouwerkerk legt zich toe op hedendaagse orgelmuziek. Want juist twintigste-eeuwse componisten kennen grote verscheidenheid in stijlen en sferen, vanwege hun meer experimentele aanpak. Met deze composities kan Ouwerkerk alles wat het orgel als muziekinstrument in huis heeft, uit de kast halen.

De Tanz Toccata van Anton Heiller is een flamboyante binnenkomer. Het is een toccata met een subtiel dansant karakters. Verschillende dansritmes, onder meer Zuid Amerikaanse, zijn in het stuk verwerkt. De Parijse componist Jehan Alain liet zich in de dertiger jaren inspireren door muziek van buiten de Franse hoofdstad, door dans en filosofie. Dat inspireerde hem om zelf een aantal dansen te schrijven. Zijn Trois Danses zijn bijvoorbeeld geïnspireerd door de jazz. Petr Eben, tenslotte probeerde eveneens verschillende stijlen uit. Bij deze Tsjechische componist speelt ritmiek een heel belangrijke rol, daarbij is hij telkens op zoek naar nieuwe klankmogelijkheden. Ouwerkerk laat The Dance of Jephta's Daughter horen, uit Eben's serie van Four Biblical Dances.

Peter Ouwerkerk was in 1994 de eerste prijswinnaar van het internationale Rijnstreek Orgelconcours in de St. Stevenskerk. Hij studeerde aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam orgel, piano en clavecimbel en koordirectie. Hij studeerde in Frankrijk verder op de Franse barok- romantische en twintigste-eeuwse muziek. Ouwerkerk is werkzaam als orgelsolist, basso continuospeler, docent voor orgel, improvisatie en kerkmuziek en repetitor/begeleider.


---

****
Noot voor de pers:
Voor meer informatie kunt u terecht bij Jenneke van de Streek, tel. 024-3788696