DSM





ATTENTIE !

Persconferentie: 11.00 uur, Hilton Hotel, Apollolaan, Amsterdam,
in combinatie met
- telepersconferentie: 11.00 uur
- live op www.dsm.com

Zie aanvullende informatie achter persbericht!



Gezamenlijk Persbericht


27N Heerlen, dinsdag 3 september 2002



Logische strategische stap voor beide ondernemingen

Roche verkoopt divisie Vitamins and Fine Chemicals aan DSM


Het Zwitserse gezondheidsproducten-concern Roche en DSM hebben vandaag bekendgemaakt dat DSM voornemens is de divisie Vitamins and Fine Chemicals van Roche over te nemen. Op basis van de tot nu toe gevoerde gesprekken hebben de beide ondernemingen op hoofdpunten overeenstemming bereikt over de prijs en de betalingscondities. In de nu volgende exclusieve onderhandelingen verwachten zij een overeenkomst te sluiten over alle transactievoorwaarden.

De Roche-divisie is de grootste leverancier van vitaminen en carotenoïden, met een jaaromzet in 2001 van EUR 2,4 miljard (CHF 3,5 miljard). De divisie, die onderdeel wordt van DSM, is wereldwijd actief. Het hoofdkantoor bevindt zich in Kaiseraugst (Zwitserland) en het bedrijf heeft 7500 werknemers in dienst.

Met de transactie is een totaal bedrag van EUR 2.25 miljard gemoeid. De huidige en toekomstige aansprakelijkheden die voortvloeien uit de lopende rechtszaak met betrekking tot vitamine-prijsafspraken blijven voor rekening van Roche. Na ondertekening van het contract dient de transactie, alvorens zij wordt afgerond, te worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten.
Franz B. Humer, president-directeur van Roche, gaf het volgende commentaar: "Dit is voor Roche een belangrijke stap naar verdere concentratie op de twee high-tech pijlers van onze onderneming, te weten geneesmiddelen en diagnostica. Door de acquisitie van Boehringer Mannheim, de spin-off van Givaudan, de acquisitie van een meerderheidsbelang in Chugai en een aantal aanvullende acquisities en allianties en door de versterking van onze bestaande activiteiten hebben we Roche nu duidelijk gepositioneerd als een toonaangevend gezondheidsproducten-concern met innovatie als voornaamste kracht."

Humer vervolgde: "Wij zijn verheugd dat we overeenstemming hebben bereikt met DSM, dat als nieuwe eigenaar van de divisie Vitamins and Fine Chemicals geheel voldoet aan het profiel dat we aan het begin van dit project voor ogen hadden. Het productenpakket van de divisie voor de diervoederindustrie, de voedingsmiddelenindustrie, de farmaceutische industrie en de cosmetica-industrie sluit aan bij de kernactiviteiten van DSM. Dat biedt uitstekende toekomstperspectieven voor de divisie en de mensen die er werken."

Voor DSM is de acquisitie een belangrijke stap in de realisatie van de in 2000 gepresenteerde strategie Vision 2005: Focus and Value, die een concentratie op life science-producten en hoogwaardige materialen behelst. Deze strategie moet leiden tot een omzet van circa EUR 10 miljard in 2005. DSM denkt de beoogde omzetgroei deels door middel van autonome groei en deels door acquisities te realiseren.

Peter Elverding, voorzitter van de Raad van Bestuur van DSM, geeft als commentaar: "De onderneming die ontstaat door de bundeling van DSM's life science-activiteiten met de V&FC-divisie van Roche is 's werelds grootste leverancier voor de Life Science industrie, met een unieke en samenhangende portfolio van activiteiten voor klanten die actief zijn op het gebied van voeding, diervoeders en gezondheidsproducten. Wij zien mogelijkheden om voor de activiteiten van Roche en DSM op deze gebieden aanzienlijke voordelen te realiseren."

De heer Elverding vervolgde met de woorden: "De samenvoeging van de hoogwaardige (bio)technologieën van DSM en V&FC zal leiden tot versnelde innovatie, onder meer op het gebied van voedingsingrediënten en functionele voedingsmiddelen. Wij zijn zeer verheugd dat we deze acquisitie bekend kunnen maken luttele maanden na de afronding van de verkoop van onze petrochemische activiteiten, die eveneens onderdeel was van onze strategie Vision 2005, want dit betekent dat we onze transformatie in de optimale volgorde hebben kunnen realiseren, met behoud van onze financiële spankracht."

De V&FC-divisie van Roche

Roche produceerde in 1934 als eerste ter wereld op industriële schaal synthetische vitamine C en is sindsdien 's werelds meest vooraanstaande producent van vitaminen. Tegenwoordig biedt de divisie Vitamins and Fine Chemicals een breed scala aan producten voor de verrijking van voedingsmiddelen en voor de behandeling van ziekten. De divisie legt zich toe op onderzoek, productie, marketing en verkoop van vitaminen, carotenoïden, citroenzuur en andere werkzame bestanddelen en additieven voor de diervoederindustrie, de voedingsmiddelenindustrie, de farmaceutische industrie en de cosmetica-industrie. In de eerste helft van 2002 behaalde Roche V&FC een omzet van EUR 1180 miljoen (CHF 1747 miljoen), een winst voor rente, belastingen en afschrijvingen (EBITDA) van EUR 173 miljoen (CHF 256 miljoen) en een bedrijfsresultaat van EUR 95 miljoen (CHF 140 miljoen).

Roche

Roche, een van 's werelds meest vooraanstaande concerns op het gebied van gezondheidsproducten, heeft zijn hoofdkantoor in Bazel (Zwitserland). De onderneming is actief in farmaceutische producten, diagnostica en vitaminen en leunt daarbij sterk op eigen research. De innovatieve producten en diensten van Roche hebben betrekking op de preventie, diagnose en behandeling van ziekten en dragen als zodanig bij aan het menselijk welzijn en de kwaliteit van het leven. In 2001 behaalde Roche een omzet van CHF 29,2 miljard en een nettowinst van
CHF 4,8 miljard.

Exclusief de vitamine- en fijnchemie-activiteiten behaalde Roche in de eerste helft van 2002 een omzet van EUR 8,9 miljard (CHF 13,1 miljard), een bedrijfsresultaat van EUR 1,6 miljard (CHF 2,4 miljard) en een nettowinst van EUR 1,4 miljard
(CHF 2,1 miljard).

DSM

DSM is wereldwijd actief in life science-producten, hoogwaardige materialen en industriële chemicaliën. In 2001 behaalde DSM een omzet van bijna EUR 8 miljard en telde het concern wereldwijd circa 20.000 medewerkers. De strategie is gericht op een groei van de omzet, mede door middel van acquisities, naar een niveau van circa EUR 10 miljard in 2005. Minstens 80% daarvan zal worden gerealiseerd in specialties: biotechnologische en chemische producten voor de life science-industrie, en hoogwaardige materialen. DSM zet daarmee de eerder ingezette concentratie op en transformatie naar leidende mondiale posities in activiteiten met hogere toegevoegde waarde, sterke groei en stabielere resultaten voort.

DSM behaalde in het eerste halfjaar van 2002 een omzet van EUR 2,8 miljard, een bedrijfsresultaat van EUR 183 miljoen en een nettowinst van EUR 1027 miljoen, inclusief het buitengewone resultaat uit de verkoop van DSM Petrochemicals.



Aanvullende informatie

Vanmorgen vindt om 11.00 uur een gecombineerde persconferentie en telepersconferentie plaats in het Hilton Hotel, Apollolaan te Amsterdam.

Journalisten die niet ter plaatse kunnen zijn en daarom telefonisch willen participeren in deze persconferentie dienen vanaf 10.45 uur in te bellen: +31 (0) 45 6316925.

Van de operator ontvangt u verdere instructies.
Glossary


Vitamines zijn organische stoffen die een onmisbaar bestanddeel vormen van zowel humane als diervoeding ter bevordering van de groei en onderhoud van biologische systemen in het lichaam. In het algemeen kunnen vitamines niet worden gegenereerd door het lichaam zelf, maar moeten ze worden verkregen vanuit externe bronnen. Er bestaat een reeks van verschillende vitamines (A,B,C etc.) met diverse functionaliteiten.

Carotenoïden zijn in de natuur voorkomende, vetoplosbare kleurstoffen en antioxidanten die in belangrijke mate zorgen voor de rode, gele en oranje kleur in de natuur. Sommige carotenoïden zijn precursors voor Vitamine A (zoals beta-carotene) en sommige hebben een gezondheidsbevorderende werking en dragen bij tot de preventie van ziektes.
Carotenoïden worden in toenemende mate toegevoegd aan humane- en diervoeding voor het verkrijgen van een natuuridentieke kleur. Daarnaast leveren de antioxidant werking en pro-vitamine A eigenschappen een nutritioneel voordeel op.

Nutritionele ingrediënten zijn stoffen die biologisch actief zijn in het menselijk of dierlijk lichaam met een specifieke gezondheidsbevorderende werking. Deze ingrediënten worden toegepast in nutraceuticals. Nutraceuticals zijn voedingspreparaten die naast de basis voedingswaarde een specifieke gezondheidsbevorderende werking bezitten.
Nutraceuticals worden aangeboden als consumenteneindproduct in de vorm van voedingssupplementen, functionele voeding en specialvoeding.
Nutritionele ingrediënten worden ook toegepast in cosmetica en diervoeding.