Ingezonden persbericht


Persbericht Museum Joure

Joure, 2 september 2002

MUSEUM JOURE PRESENTEERT 'KEVERLING EN DE HANDEL'

De Jouster familie Keverling behoorde tot een van de belangrijkste kopergieters van Friesland. In het kader van het Monumentenweekend thema 'Handel en koopmansgeest' presenteert Museum Joure de tentoonstelling 'Keverling en de handel'. Centraal staat de handel van Keverling met de verschillende bedrijfstakken, zoals de klokkenmakerij, meubelindustrie, scheepsbouw en de bouw. Het Monumentenweekend is 14 en 15 september en de tentoonstelling is van 2 tot en met 30 september 2002 te zien.

Keverling
De familie Keverling is voor Joure een begrip. Eeuwenlang heeft de familie koperen voorwerpen geproduceerd en handel gedreven. Het begon in de 17de eeuw, de Gouden Eeuw van Nederland. Jakobus keverling legde in Amsterdam zijn meesterproef in het kopervak af. De tentoonstelling belicht de periode dat de familie kopergoot aan de Geelgietersstraat in Joure, 1854 - 1980.
Nadat Keverling met het kopergieten ophield, zijn de gebouwen bij Museum Joure gevoegd en gerestaureerd. Op het industrieel ambachtelijk museumcomplex herinneren nog vier monumentale panden aan Keverling en het kopergieten. Het gaat hierbij om de Metaalwarenfabriek, het pakhuisje, het kantoor en het arbeidershuisje aan de kade van de opvaart.

Tentoonstelling
In de tentoonstelling wordt aan de hand van documentatie en producten het handelsproces in beeld gebracht. Afbeeldingen uit modellenboeken, prijsopgave, bestellingen, bladzijden uit debiteuren- en crediteurboeken, fraaie producten en rekeningen geven een chronologisch overzicht. Er kan globaal worden vastgesteld dat ontwikkelingen in mode en tijd van invloed waren op Keverlings productie. De Friese klokkenmakerij was in de beginjaren de belangrijkste afnemer. De neergang eind negentiende eeuw betekende dat er minder bestellingen voor Keverling waren (gelukkig is er anno 2002 weer een bloeiperiode voor de klokkenmakerij). Ook de intreden van de automobiel in het straatbeeld had invloed op de bestellingen van de paarden- en zadelmakers. De meubelindustrie betekende weer een opleving.

Daarnaast was de grootste afzet van circa 1900 - 1980 de bouw. Het vermoeden is dat in menig huis koperwerk van Keverling zit. Keverling goot zelfs deurkrukmodellen van bekende architecten als Berlage en Dudok. Vanaf de jaren '50 leverde Keverling ook aan aannemers die aan belangrijke restauratieprojecten werkten, zoals het Paleis op de Dam en Paleis het Loo.

Voor de restauratie van de kerk in het Fries plaatsje Wons leverde Keverling een serie prachtige kandelaars. Tijdens onderzoek voorafgaand aan de tentoonstelling kwamen hiervan de werktekeningen te voorschijn. Het kerkbestuur van Wons is bereid geweest om deze speciaal voor de tentoonstelling in bruikleen te geven.

Opsporing verzocht
Museum Joure streeft naar een publiekstoegankelijk informatiesysteem. Het museum wil daarom graag in contact komen met mensen die objecten hebben of meer weten over de bedrijfs-geschiedenis. Eerdere oproepen in de Jouster Courant hebben al tal van wetenswaardigheden opgeleverd. Hierdoor is op de tentoonstelling veel nieuw materiaal te zien. Wie de tentoonstelling wil bekijken, kan dit doen op dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 - 17.00 uur en van zaterdag tot en met maandag van 14.00 - 17.00 uur.



Ingezonden persbericht