Ingezonden persbericht


Van: Arno Boon, secretaris stichting de Bovenste Polder

Restauratie van de schoorsteen steenfabriek de Bovenste Polder (1923) gestart

De restauratie van de schoorsteen van de steenfabriek de Bovenste Polder (1923, Rijksmonument) is gestart op 26 augustus. Inmiddels zijn de werkzaamheden vijf meter gevorderd. In totaal werken de vier restaurateurs aan in totaal 29 meter schoorsteen waarbij de kapotte stenen verwijderd worden en nieuwe, speciaal uit Duitsland geïmporteerd stenen, aangebracht worden. Vooral de noordwestzijde heeft flink te leiden gehad van vorstschade.
De schoorsteen was oorspronkelijk bijna vijftig meter hoog. In 1969 is de schoorsteen getopt op initiatief van het toenmalig wethouder J.B.M. Hoefsloot die pleitte voor het behoud van het hele gebouw omdat die de nieuwbouwplannen van de gemeente in de uiterwaarden niet zou dwarsbomen. Het toppen werd gedaan omdat de rest van de schoorsteen te kunnen behouden. Nederland telde ooit zo'n 10.000 bakstenen schoorstenen. Daar resteren er nu nog maar paar honderd van.

Zodra de restaurateurs de top bereikt hebben wordt de schoorsteen afgedicht. Dit is nodig om verdere aantasting aan de binnenzijde tegen te gaan. Die aantasting is het gevolg van zwavel die nog aanwezig is in de schoorsteen ook al ligt de fabriek sinds 1968 stil. Die zwavel wordt onder invloed van regenwater omgezet in zuur en tast de stenen en het voegwerk aan. De afdichting van de top dient om inregenen te voorkomen. De stijgijzers binnen in de schoorsteen worden weggehaald. Die kunnen door roestvorming de schoorsteen uit het lood drukken.
Nadat deze werkzaamheden afgerond zijn dalen de bouwers weer af. Overigens gaat dat stijgen en dalen met een speciale hangende steiger met klossendraad die ontwikkeld is voor dergelijke restauraties. De firma die het werk uitvoert, Meijer uit Ten Boer, is een van de twee bedrijven in Nederland die dergelijke werkzaamheden nog tot de kernactiviteiten rekent. Gedurende het dalen worden de stenen gevoegd met een speciale specie die onder meer bestaat uit kalkmortel. De voorkeur heeft een schelpmortel die in Harlingen vervaardigd wordt. Deze fabriek ligt, naar verluid, stil omdat de nieuwe locatie om milieuredenen niet geschikt bleek en productie op de oude locatie niet meer mogelijk is. Naar een vervangende mortel wordt nu gezocht. Bij het dalen worden ook de stalen trekbanden vervangen. Omdat het hergebruik van de bestaande, behoorlijk aangetaste banden net zo duur is als vervanging door nieuwe, is voor het laatste gekozen. Ook de stijgijzers aan de buitenzijde worden vervangen (door roestvrijstalen ijzers). In totaal zal de restauratie zo'n zeven weken in beslag duren.

In totaal vergt de restauratie zo'n 60.000 Euro inclusief BTW. Dit geld is bijeengebracht door de provincie Gelderland, de gemeente Wageningen en fondsen zoals het Prins Bernhard Fonds, het Cultuurfonds Bouwfonds Nederlandse Gemeenten, het K.F. Hein Fonds, de Gravin M.A.O.C. van Bylandtstichting en het Elise Mathilde Fonds. Daarmee resteerde een klein tekort dat gedekt is uit de jaarlijkse bijdragen van de circa vijftig donateurs van de stichting.
De restauratie van de schoorsteen maakt deel uit van wat het stichtingsbestuur van de Bovenste Polder ''de 2e fase'' noemt. Nadat in 1998 de eerste fase restauratie is afgerond en het gebouw in gebruik is genomen, is opnieuw gestart met fondsenwerving. Oorspronkelijk was het de bedoeling om de schoorsteen weer 50 meter hoog te maken maar daarvoor bleek geen groot enthousiasme bij de geldschieters. Bovendien achtte het bestuur onder meer het aanbrengen van een bliksemafleidingsinstallatie van groter belang. Dat werk is net voor de bouwvak door de firma Hommema uit Wijk bij Duurstede uitgevoerd. Dit bedrijf heeft een flinke bijdrage gedaan. Door een sponsoring van circa 20% heeft die installatie zo'n 7.000 Euro inclusief BTW gekost. Naast de bescherming die een dergelijke installatie biedt zijn verzekeraars bereid om de premie voor brand- en opstalverzekering te verlagen.

De provinciale subsidie die bestemd is voor de ''tweede fase'' maar nog niet is aangesproken zal worden ingezet om enkele bouwkundige verbeteringen aan het pand aan te brengen. Naar cofinanciering - de provincie betaalt een derde - wordt nog gezocht.


---