---

Ministerie van Defensie



---

foto: Hr.Ms. Van Galen op patrouille (Kon. Marine)

Hr.Ms. Van Galen voert medische evacuatie uit

03-09-2002

Het marinefregat Hr.Ms. Van Galen heeft in het weekeinde een medische evacuatie uitgevoerd op 800 kilometer afstand van de Seychellen in de Indische Oceaan. De Van Galen, onder commando van KLTZ Drs. Imke Kuijper, kreeg de oproep vlak voor vertrek uit Port Victoria alwaar het fregat een havenbezoek had gebracht. De patiënt betrof de kapitein van een onder Maltezer vlag varende tanker die getroffen was door een herseninfarct.

Kort voor vertrek vanuit de Seychellen kreeg Hr. Ms. Van Galen de oproep binnen dat er om een medische evacuatie werd verzocht. Het betrof de kapitein van de onder de vlag van Malta varende olietanker Westa die onderweg was van Bahrein naar Mozambique en zich op dat moment onder de kust van Somalië bevond. De kapitein, getroffen door een herseninfarct, moest naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis getransporteerd worden. De olietanker bevond zich op het moment van de oproep zon 800 kilometer ten noordwesten van de Van Galen. Na vertrek uit de Seychellen zette de Van Galen vaart aan tot maximale snelheid om zo snel mogelijk in de buurt te komen van de Westa. Rond tien uur s avonds was de afstand klein genoeg om de Lynx-boordhelikopter veilig in te kunnen zetten en de patiënt op te halen. Het 176 meter lange schip had geen landingsplaats voor helikopters dus de patiënt zou aan boord van de helikopter gehesen moeten worden. Allereerst werden de scheepsdokter en een verpleegkundige afgezet op de olietanker.

Na neurologisch onderzoek, beoordeling van de situatie, toediening van de medicatie en het waakinfuus, is de patiënt met de brancard in de helikopter gehesen en onder bewaking terug vervoerd naar Hr. Ms. Van Galen. Hier werd zorggedragen voor een adequate opvang van de patiënt, die werd opgenomen in de ziekenboeg. Hr. Ms. Van Galen zette vervolgens koers terug naar de Seychellen, opnieuw met maximale vaart. Om tien uur s ochtends was het schip dicht genoeg in de buurt van het vliegveld en kon de boordhelikopter veilig heen en weer vliegen om de patiënt af te zetten. Op het vliegveld stond inmiddels de ambulance klaar voor transport richting het ziekenhuis. De dokter en verpleegkundige hebben de patiënt begeleidt tot aan het ziekenhuis en zijn later op het vliegveld weer opgepikt door de boordhelikopter van de Van Galen.

Hr.Ms. Van Galen vertrok 20 mei uit Den Helder naar de wateren rondom het Arabisch Schiereiland. Het fregat wordt ingezet in de operatie Enduring Freedom in het kader van de strijd tegen het terrorisme. De Van Galen wordt half november terug in Den Helder verwacht. (foto: archieffoto CAVDKM)