LTO Nederland

Gedupeerde boeren krijgen advies om taxateurs in te schakelen

LTO: er mogen geen bedrijven sneuvelen door waterschade

Maandag 2 september 2002 - LTO Nederland vindt dat er geen agrarische bedrijven failliet mogen gaan als gevolg van de recente waterschade. Uit een eerste inventarisatie van de schade door regionale LTO-organisaties blijkt, dat ruim 600 telers zwaar gedupeerd zijn door de recente hoosbuien. Van rond 7.000 hectaren landbouwgewassen is de oogst geheel of gedeeltelijk verloren gegaan. LTO adviseert de betrokken ondernemers om een erkend taxateur in te schakelen, omdat later alleen op basis van een gedegen taxatierapport wellicht een deel van de schade zal worden vergoed. Of het zover komt, is nog de vraag. Om te voorkomen dat bedrijven omvallen, deed LTO-voorzitter Gerard Doornbos vanmiddag in Den Haag een dringend beroep op minister Cees Veerman (LNV). Met LTO is de bewindsman van mening, dat er voor het regelmatig terugkerende probleem van waterschade in de land- en tuinbouw een structurele oplossing moet komen.
Eerder zijn pogingen ondernomen om een onderlinge verzekering van de grond te krijgen, zodat individuele ondernemers zich kunnen indekken tegen waterschade. Heikel punt hierbij is het maximale schadebedrag, dat een onderlinge verzekering zou moeten afdekken. De minister wil over een mogelijke verzekering op korte termijn verder overleg. Als dit overleg tussen LNV en LTO leidt tot overeenstemming, wil de minister een poging doen om de schade die door de extreem zware regenval is ontstaan, onder de condities van een nieuwe verzekering te vergoeden. Schadevergoeding op basis van de Wet tegemoetkoming schade bij rampen en zware ongevallen (WTS) is volgens de minister uitgesloten.
LTO waagt zich nog niet aan een schatting van de financiële schade. Pas bij de oogst van diverse gewassen is hiervan een helder beeld te geven. Ook is nog onduidelijk of en welk deel van de oogst met kunst- en vliegwerk is te redden en welk deel als afgeschreven moet worden beschouwd. Als LTO en LNV tot overeenstemming komen, zal een verzekering vrijwel zeker een eigen risico hanteren van 25 procent van het verzekerde areaal. In de praktijk zal het vooral gaan om schade in risicovolle gewassen, zoals bijvoorbeeld aardappelen en vollegrondsgroenten.
LTO heeft de hoop op toepassing van de WTS niet opgegeven: daar waar voldaan is aan de criteria, zouden telers aanspraak moeten kunnen maken op een schadevergoeding op basis van de WTS. Afgelopen week hebben enkele Commissarissen der Koningin bij Binnenlandse Zaken eveneens aangedrongen op toepassing van de WTS.

Nadere informatie: afdeling Communicatie (070-3382721)

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl

(Auteur: LTO Nederland)