Gemeente Uithoorn

ENQUÊTE AFVAL SCHEIDEN.

Over enkele dagen valt bij ruim 1500 huishoudens in Uithoorn en De Kwakel een enquêteformulier over afval in de bus. Op dat formulier kunnen de bewoners anoniem aangeven hoe ze hun afval scheiden of waarom ze dat niet doen. Vooral dat `waarom niet' is voor ons heel belangrijk. Want om het afval scheiden in Uithoorn te verbeteren, moeten we eerst weten waar de knelpunten zitten. In de enquête staan ook suggesties voor verbetering. De ondervraagden kunnen aangeven welke verbeteringen ze het meest zinvol vinden.

In het gemeentelijk milieubeleidsplan 2000-2004 is bepaald dat afval in Uithoorn nog meer gescheiden moet worden aangeboden en ingezameld. Een belangrijke stap in die richting was begin vorig jaar het in gebruik nemen van het scheidingsdepot en het nieuwe kringloopcentrum CERES.

Om de inzameling van gescheiden huishoudelijk afval binnen onze gemeente verder te verbeteren is eind vorig jaar/begin dit jaar een onderzoek gehouden. Een van de uitkomsten van dat zogenoemde GIHA (gemeentelijke inzameling huishoudelijk afval) onderzoek was dat er nog wel het een en ander mankeert aan het scheiden van het huishoudelijk afval.

Zo zit er bijvoorbeeld toch nog veel papier tussen het restafval, terwijl de huishoudens de beschikking hebben over een papiercontainer bij huis. Om meer inzicht te krijgen in het gedrag bij afvalscheiding heeft het onderzoeksbureau onder meer aanbevolen een bewonersonderzoek te verrichten. Dat doen we nu door enquêteformulieren te versturen naar 1500 huishoudens.

Heeft u vragen over de enquête? Neem dan contact op met de afdeling bouw- en milieuzaken, Roos Gasseling, tel.: 513 236.