---

Ministerie van Defensie



---

foto: munitie en glasscherf bommenwerper Tweede Wereldoorlog (De Ronde Venen)

Berging bommenwerper Wilnis daadwerkelijk begonnen

03-09-2002

In Wilnis onderzoekt de Explosieven Opruimings Dienst vandaag (3 september) met speciaal daarvoor bestemde peilapparatuur een stuk terrein van 30 bij 30 meter. Het gaat om de plaats waar in de Tweede Wereldoorlog een Britse Vickers Wellington bommenwerper is neergestort. Gisteren is de Bergingsdienst van de luchtmacht in samenwerking met de Explosieven Opruimings Dienst, de Bergings- en Identificatie Dienst van de Koninklijke Landmacht en een aannemerscombinatie uit Beneden Leeuwen begonnen met de berging van het vliegtuig.

Begonnen is met het afgraven van de toplaag van 30 tot 50 centimeter van het betreffende stuk grond. In deze laag zijn enige munitieresten, stukken vliegtuigaluminium, delen van het cockpitglas en onderdelen van de rubberen brandstofcellen van het toestel aangetroffen. Er zijn geen persoonlijke uitrustingsstukken of stoffelijke resten aangetroffen.

Afhankelijk van de bevindingen van de Explosieven Opruimings Dienst wordt vandaag dieper gegraven. De berging van de bommenwerper vindt plaats in opdracht van de gemeente De Ronde Venen. Het toestel stortte in de nacht van 4 op 5 mei 1943 neer in een weiland nabij Wilnis. In het wrak bevinden zich mogelijk de stoffelijke resten van beide boordschutters van het toestel. (fotos: De Ronde Venen) foto: Delen brandstoftank bommenwerper Tweede Wereldoorlog (De Ronde Venen)