Gemeente Nuth


Nuth, Beek, Schinnen, Meerssen en Valkenburg starten samenwerkingsverband

De colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Nuth, Beek, Schinnen, Meerssen en Valkenburg ondertekenen op 3 september een intentieverklaring om samen te werken. De ondertekening vindt plaats in de watertoren van Schimmert tussen 12.00 en 14.00 uur. De gemeenten willen door intensieve samenwerking de belangen en problemen van plattelandsgemeenten oppakken en vertalen in een krachtig beleid.

Samen sterk als plattelandsgemeente
Het bestuur van de gemeente Nuth nodigde de besturen van Beek, Schinnen, Meerssen en Valkenburg uit om naar een mogelijkheid tot samenwerken te kijken. De vijf gemeenten wensen samen te werken met respectering en instandhouding van de reeds bestaande samenwerkingsstructuren waarvan zij deel uitmaken. Zij integreren de gezamenlijke plattelandsproblematiek in een grensoverschrijdend takenpakket. Het uitvoeren van dit gezamenlijke beleid verstevigt het karakter van de plattelandsgemeenten. Dit biedt de gemeenten voldoende ruimte met behoud van de eigen identiteit samen te werken met de besturen van de stedelijke gebieden. Bovendien betekent dit vermindering van de kwetsbaarheid en een toename van efficiëntie op een aantal terreinen.

Kwaliteit
De burger van elke plattelandsgemeentes stelt dezelfde eisen aan zijn of haar gemeente. Kennis delen leidt tot een beter productenaanbod voor de burger. Zijn wensen voor voorzieningen met respect voor de ruimte en leefbaarheid vergen een gezamenlijk kwaliteitsdenken. Een nauwe samenwerking zal het niveau van beleidsvorming doen stijgen. De samenleving profiteert door het plukken van de vruchten van dit krachtige beleid.

De filosofie van het collectief
De vijf gemeentes stimuleren door hun samenwerking dat andere plattelandsgemeenten zich bij hen aansluiten. De gemeenten Eijsden, Gulpen-Wittem, Margraten, Onderbanken, Simpelveld, Stein, Vaals en Voerendaal zijn reeds benaderd. De uitdaging voor hen is dit goede voorbeeld te volgen en bij te dragen aan een gezamenlijk vitaal plattelandsbeleid. Binnen een eventueel zo te vormen groter collectief kunnen deelgroepen van gemeenten werken aan de oplossing van concrete gezamenlijke problemen. De drie streekgewesten en de Provincie Limburg zijn ook in kennis gesteld van de plannen.