Gemeente Nuth


Collegestandpunt Parkstad gemeente Nuth

Het bestuur van de gemeente Nuth stelt voor de bestaande regeling in stand te laten van Parkstad Limburg. Dit college van B&W geeft de voorkeur aan nauwe samenwerking op acht gebieden. Verder wil dit college de samenwerking met andere plattelandsgemeenten stimuleren. De gemeenteraad van de gemeente Nuth heeft het laatste woord in de vorm en omvang van de samenwerking. De raad beslist of zij bevoegdheden afstaat bij toetreding van de nieuwe gemeenschappelijke regeling Parkstad Limburg.

De bestaande regeling
Het bestuur van de gemeente Nuth wil op de volgende taakvelden nauwer samenwerken:

* Beheer en revitalisering bedrijventerreinen;
* Ontwikkeling kleinschalige groene bedrijfsterreinen;
* Oprichting Raad voor de arbeidsmarkt;

* Samenwerking Werk en Inkomen;

* Instrumenten die leiden tot de arbeidsmarkt;
* Binnen- en Buitenringweg;

* Beleidsplan wonen;

* Actief beleid vroegtijdige schooluitval.
Het bestuur beschouwt deze taakvelden voor samenwerking van wezenlijk economisch en maatschappelijk belang. De regionalisering van economie en werkgelegenheid rechtvaardigt een nauwe samenwerking waar het gaat om bedrijventerreinen en werkgelegenheid. Onze inwoners werken elders en inwoners van andere gemeenten werken hier. Het project Binnen- en Buitenringweg kan alleen door nauw afgestemde samenwerking worden uitgevoerd met de Parkstadgemeenten, de Provincie en het Rijk. Het beleidsplan Wonen is het kader voor de regionale afstemming van woonbehoeften en biedt het voordeel dat de toewijzing van bouwvolume rechtstreeks gebeurt zonder de Provincie. De scholen die vallen in het kader vroegtijdige schooluitval liggen buiten de gemeentegrenzen van Nuth. Actief beleid schooluitval kan dus alleen in regionaal verband worden uitgevoerd.

Vitaal platteland
De intentieverklaring tot samenwerking van de gemeenten Beek, Schinnen, Meerssen, Valkenburg en Nuth is een duidelijk initiatief van het gemeentebestuur van Nuth. Dit bestuur is overtuigd dat de belangen van landelijke gemeenten ook op deze wijze kunnen worden behartigd. Een idee dat ook leeft bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten die met het voorstel kwam Werken aan een Vitaal Platteland. Het bestuur heeft initiatieven met buurgemeenten ontwikkeld om tot een complementair beleid te komen. Complementair zodat het de samenwerking binnen de streekgewesten aanvult.