AutoRai

3-9-2002

Eerste details van de nieuwe Toyota Land Cruiser

Toyota geeft de eerste gedetailleerde informatie en foto's vrij van de nieuwe Toyota Land Cruiser, die in september zijn wereldpremière beleeft op de Paris Mondial de l 'Automobile.

De nieuwe Toyota Land Cruiser richt zich op de kern van de markt voor Sports Utility Vehicles (SUV's) en vervangt de huidige Land Cruiser 90, die deel uitmaakt van Toyota's uitgebreide reeks SUV's.

Zoals alle voorgaande Land Cruiser-modellen is ook de nieuwe Toyota Land Cruiser uitstekend geschikt voor het rijden buiten de gebaande wegen. Geheel in de lijn van deze tijd biedt de nieuwe Land Cruiser echter ook op de beter begaanbare wegen veel rijgenot dankzij de eersteklas kwaliteit en het hoge comfort.

De naam Land Cruiser staat symbool voor de groei van Toyota tot de meest toonaangevende autofabrikant ter wereld. Na 51 jaar een aantal van de ruigste terreinen van de wereld te hebben bedwongen, symboliseert de Land Cruiser Toyota's legendarische verworvenheden op het gebied van betrouwbaarheid, levensduur en constructiekwaliteit.

De nieuwe Toyota Land Cruiser is een waardige opvolger van de voorgaande generaties. Wereldwijd zijn er meer dan vier miljoen Land Cruisers verkocht, met alleen al in Europa meer dan 200.000 klanten.

Behalve de bekende sterke eigenschappen van de voorgaande generaties biedt de nieuwe Land Cruiser ook de nieuwe Toyota-kenmerken, zoals hoge aantoonbare kwaliteit, eersteklas rijgenot, een stijlvol design en een hoog uitrustingsniveau in combinatie met vele vernieuwende voorzieningen.

Hij voelt zich zowel op de weg als in het terrein thuis. De nieuwe Toyota Land Cruiser kan echter niet bestempeld worden als een 'zachte' Sports Utility Vehicle. Hij is nog altijd voorzien van een traditioneel 4x4 ladderchassis en een afzonderlijke carrosserieconstructie voor een maximale stijfheid en robuustheid.

De meest krachtige V6 benzine Land Cruiser aller tijden De nieuwe Toyota Land Cruiser wordt leverbaar met zowel een drie- als een vijfdeurs carrosserie met motoren die aansluiten bij de hedendaagse rijomstandigheden.

De 3.0-liter D-4D Common Rail turbodieselmotor is overgenomen van de huidige generatie en biedt een enorme trekkracht in combinatie met een zeer gunstig brandstofverbruik. De motor levert 120 kW (163 DIN pk) bij 3.400 tpm en heeft een koppel van 343 Nm over een toerentalbereik van 1.600 tot 3.200 tpm. Deze motor heeft uitstekende eigenschappen voor het terreinrijden, terwijl de topsnelheid 165 km/h bedraagt (met handgeschakelde transmissie) en de acceleratie van 0-100 km/h slechts 13,0 seconden in beslag neemt.

De geheel nieuwe 4,0 liter V6 benzinemotor is de meest krachtige zescilinder benzinemotor in zijn klasse en geeft de nieuwe Land Cruiser uitstekende prestaties met een topsnelheid van 180 km/h en een acceleratie van 0-100 km/h in slechts 10,0 seconden. Deze lichtgewicht aluminium V6 levert 183 kW bij 5.200 tpm en heeft een koppel van 382 Nm bij 3.200 omw/min. Dit is overigens de meest krachtige V6 benzinemotor die ooit in een productie-Land Cruiser is geleverd.

De nieuwe Toyota Land Cruiser is voorzien van permanente vierwielaandrijving met een tussenbak, waarmee de hoge of lage gearing kan worden geselecteerd. Een nieuw Torsendifferentieel met beperkte slip zorgt voor uitstekende rijeigenschappen.

Op de Land Cruiser Executive is Toyotas semi-actieve wielophanging (TEMS Toyota Electronically Modulated Suspension) standaard, dat nog meer rijcomfort biedt op slechte wegen. De achterwielophanging is hierbij uitgevoerd met luchtvering. De conventionele schroefveren zijn in dat geval vervangen door rubber balgen die zijn gevuld met perslucht. Deze vering is voorzien van automatische niveauregeling, waarmee met een druk op de knop de wagenhoogte kan worden afgesteld.

Europees design
De moderne vormgeving van het exterieur van de nieuwe Toyota Land Cruiser is tot stand gekomen in Europa bij ED2 (spreek uit: ED square), Toyotas geavanceerde designstudio in Zuid-Frankrijk. Het is het derde Toyota-model dat in Europa is vormgegeven (na de Toyota Yaris en de nieuwe Toyota Corolla). De nieuwe Land Cruiser weerspiegelt duidelijk het groeiende zelfvertrouwen en de steeds grotere creativiteit van de ontwerpers van ED2.

Volgens het oorspronkelijke concept moest de nieuwe Land Cruiser een 'moderne evolutie' worden van de traditionele onverwoestbaarheid en kracht die onlosmakelijk met het imago van de Land Cruiser-serie verbonden zijn. De nieuwste Toyota Land Cruiser is duidelijk een nieuw model, waarin de identiteit van de voorgaande Land Cruiser 90 echter bewaard gebleven is. De machtige uitstraling van de nieuwe Toyota Land Cruiser komt ook in het interieurdesign naar voren, waarin functionaliteit met de kwaliteit van een toplimousine wordt verenigd.

Eersteklas kwaliteit
De nieuwe Toyota Land Cruiser zet nieuwe maatstaven op het gebied van kwaliteit in het hart van de SUV-markt, waarmee niet alleen kwaliteit in de zin van de traditionele Toyota-robuustheid wordt bedoeld, maar ook de merkbare kwaliteit in de uitstraling van het interieur en de manier waarop de materialen aanvoelen.

De stoelen en de interieurbekleding zijn van hoge kwaliteit en er is keuze uit twee kleurstellingen voor het interieur: luxueus beige en sportief grijs. Voor de top van de nieuwe Land Cruiser-reeks is lederen bekleding met een nieuwe zachte afwerking leverbaar.

Om de inzittenden maximale bescherming te bieden is de nieuwe Land Cruiser voorzien van een uitgebreid veiligheidspakket. Tweetraps frontairbags voor de bestuurder en de passagier zijn standaard. Side-airbags en curtain airbags zijn als optie leverbaar. De Land Cruiser Executive heeft standaard acht airbags aan boord.

Verder behoren tot de standaard Executive-uitrusting luxe voorzieningen als:


* elektrisch verstelbare stoelen en stoelverwarming
* gescheiden regelbare airconditioning

* cruise control

* sportief Optitron instrumentenpaneel

* CD-wisselaar voor 6 CD's in combinatie met een eersteklas audiosysteem met 9 luidsprekers

* DVD-navigatiesysteem met kaartweergave en EMV-scherm (Electro Multi Vision)

Boordevol innovaties
De nieuwe Toyota Land Cruiser zit boordevol geavanceerde technologie die de bestuurder onder alle omstandigheden helpt de auto onder volledige controle te houden en het comfort en de veiligheid voor de inzittenden op een hoog niveau brengt.

De nieuwe Toyota Land Cruiser is de eerste auto ter wereld die van het Hill-start Assist Control-systeem (HAC) is voorzien. Op hellingen detecteert het systeem dat de auto achteruit wil glijden en remt het de desbetreffende wielen af, waardoor het glijden wordt verminderd en er voldoende koppel aanwezig is om vooruit weg te kunnen rijden, zodat probleemloos kan worden gestart.

Een tweede functie is de Downhill Assist Control (DAC) - een systeem dat bij het afdalen van een steile helling automatisch de remmen assisteert om de snelheid onder controle te houden en te voorkomen dat de auto stuurloos naar beneden glijdt. Toyota's DAC is nauwkeuriger en houdt de auto beter onder controle dan andere systemen die al op de markt zijn, omdat het de snelheid van elk afzonderlijk wiel regelt.

Marktintroductie
De nieuwe Toyota Land Cruiser zal na zijn werelddebuut in Parijs vanaf januari in Nederland leverbaar zijn, te beginnen met de uitvoeringen met de 3.0 liter D-4D Common Rail turbodieselmotor. De uitvoeringen met de nieuwe 4.0 V6 benzinemotor zullen vanaf maart 2003 leverbaar zijn.