Stichting Open Monumentendag Woerden
Opgericht 3 juli 2002
KvK Utrecht 30181971
omdwoerden@hotmail.com
Rabo 3383.36.532
Secretariaat: C.P. Engel
Hofplein 102, 3445 ZK Woerden
tel. 0348 412682

Open Monumentendag 2002 in Woerden

vanaf dinsdag 3 t/m zaterdag 14 september

Waar de Linschoten en de Rijn samenkomen ontstaat al voor het begin van de jaartelling op de stroomruggen een nederzetting. In de loop van de tijd worden de oevers verder bebouwd, met kaden voor handel en schuren voor opslag. Hier krijgt de `dubbele' dijkstad Vyrda vorm.

Eeuwenlang strijden de bisschoppen van het Sticht en de Hollandse graven om de macht over de streek. Met een stenen huis wordt Woerden versterkt. Later komt er een omwalling met vier poorten en een gracht daarbuiten. De stadsrechten volgen in 1372, naar schatting wonen er dan ruim 500 bewoners. De eerste stadsuitbreidingen komen aan de westkant, de steen- en dakpannenovens en de woningen voor de werklieden. Kort na 1700 krijgt Woerden een tweede grachtengordel en worden er meer versterkingen gebouwd.

Het oudste document betreffende de Woerdense steenbakkers gaat over de steenbakker/tichelaar Jacob Hessel, die in 1371 voor de versteviging van de vestingwerken 150.000 stenen bakt in een (dan al) bestaande steenplaats. Hij was daarvoor ook betrokken geweest bij de bouw van het Grafelijk Hof van Holland, de huidige Ridderzaal. Al in 1388 is er in Woerden een keur, een standaardvorm voor stenen, met sancties voor afwijkingen. Het Gilde van Steen- en Pannenbakkers wordt in 1687 opgericht. Van tientallen bakkerijen is na 1951 de Wodast de enig overgebleven dakpannenfabriek.

In 1855 wordt de spoorlijn Utrecht-Rotterdam in gebruik genomen, de huidige Stationsweg is dan niet meer dan een voetpad. Hierna komen ook stadsuitbreidingen aan de oostkant van het centrum. Woerden blijft tot ver na de tweede wereldoorlog een plaats voor overslag tussen schip en spoor. Tientallen beurtschippers, bodediensten en vrachtrijders vormen al eeuwenlang vanuit Woerden een vervoersnetwerk in heel West-Nederland, nu tot ver over de landsgrenzen.

De eerste kaasmarkt op het Kerkplein wordt in 1885 gehouden. In dat jaar is er al een aanvoer van 2756 partijen, gemiddeld 53 per week. Het aantal zelfkazende boeren in Nederland rond 1900 wordt op 9000 geschat. Nu zijn het er nog maar enkele honderden. Het hoogtepunt van de kaasmarkt is er in 1915, met 15206 partijen, gemiddeld 292 per week. Door initiatief van betrokkenen is de dreigende sluiting van de wekelijkse kaasmarkt in 2002 afgewend.

Het inwonertal van de woonkern Woerden is van ruim 5000, rond 1900, gegroeid naar een kleine 34000 inwoners, met de woonkernen Kamerik, Zegveld en Harmelen erbij ruim 47000. Handel en nijverheid groeiden mee en veranderden met de tijd.

---

Programma

In de woonkern Woerden is het thema Koopmansgeest, handel en nijverheid

* Het landelijk thema heeft in Woerden een eigen invulling gekregen. Twee `bedrijfstakken' die grote bijdragen hebben geleverd aan de groei en welvaart van de stad Woerden krijgen extra aandacht. De Open Monumentendag duurt hier dit jaar dertien dagen.

Van dinsdag 3 t/m zondag 15 september is in het Stadsmuseum de historie van de "Dakpannen- en steenindustrie" het thema van een tentoonstelling.
De geschiedenis van de economie van Woerden staat in de bibliotheek De Beuk van 3 tot 14 september centraal, met bijzondere accenten op de "Kaasmakerij en kaashandel". Het Streekarchief "Rijnstreek" heeft de bronnen aangedragen.


* In 1935 waren er nog 13 beurtschippers die op 27 vaste bestemmingen vracht aannamen en al 14 bodediensten reden op 40 bestemmingen. Over water en over de weg werden vanuit Woerden in de hele randstad en tot in de Zaanstreek vrijwel dagelijks stukgoederen vervoerd. Kaas werd meestal met paard en kaasbrik naar de weekmarkt gebracht. Maar naar en van de week- en jaarmarkten ging veel vracht en vee meestal over water.

Het laatste Woerdense binnenvaartschip, de Nooitgedacht 2 van de firma Otto & Ambachtsheer ligt op de hoek van de Haven en de Emmakade. De heer Otto, de laatste beurtschipper van Woerden laat u het schip zien.

Bij het binnenvaartschip, òp de Emmakade staat een trailer van Schuitema West.
In de oplegger toont een videopresentatie de weg die goederen anno 2002 afleggen, van de producent via de groothandel naar de detaillist.

Gilde Woerden begeleidt stadswandelingen langs de `grote monumenten'. De inschrijving hiervoor loopt via de VVV/ANWB, telefoon 0348-414474.

Voor dertig leerlingen van de Colleges is er een fotowedstrijd met speciale aandacht voor de details van de gebouwde omgeving, de `kleine monumenten'.

Bedrijven en ateliers geven op zaterdag 14 september de bevolking van Woerden een `kijkje achter de schermen'. Een van die bedrijven is Schuitema, zie onderstaande mededeling.

In het kader van het thema van de Open Monumentendag 2002 in Woerden zal ook het Distributiecentrum van Schuitema, gevestigd op het bedrijventerrein Polanen op zaterdag 14 september zijn deuren openen om u een indruk te kunnen geven hoe dit thema vandaag de dag vorm gegeven wordt.

Voorwaarden:

* Gezien de afstand en de vele trappen die gedurende de rondleiding door ons magazijn moeten worden overbrugd, dient u goed ter been te zijn.

* U dient ouder te zijn dan 15 jaar.

* Toegang: Alleen indien u in het bezit bent van een toegangsbewijs.
Bent u geïnteresseerd, goed ter been en ouder dan 15 jaar, dan kunt u toegangskaarten aanvragen.
Er is een beperkt aantal kaarten beschikbaar.
Voor de aanvraag van toegangskaarten kunt u, uiterlijk 9 september, bellen naar nummer 0348-488786.

De toegangskaarten met daarop vermeld de aanvangstijd worden naar u toegestuurd.

De VVV-stadswandelgids met OMdag-informatie over de bedrijven en ateliers die in de woonkern Woerden `open huis' hebben is op de OMdag van 10.00 tot 15.45 uur voor 1 Euro te verkrijgen in de bibliotheek De Beuk, Meulmansweg 27, bij de Haven.

Ook de verenigingen die zich bekommeren om het behoud van cultureel erfgoed in alle woonkernen zijn in De Beuk vertegenwoordigd.


* * *

Een stadswandeling op papier.


* Op een bolwerk in de oude stadswal staat een beeldbepalend rijksmonument, de molen "De Windhond", een stellingkorenmolen uit 1755. De molen is in 1978 gerestaureerd en er wordt weer koren gemalen. Een mooie brochure ligt voor u klaar, gratis.

U kunt naar de stelling en misschien verder. Kom vroeg, want 's middags is het druk en de trappen zijn smal, met eenrichtingverkeer.

In een 19e eeuws bedrijfsgebouw ernaast is de Woerdense vestiging van de VVV Groene Hart.


* Een ander rijksmonument is de kazerne, gebouwd in 1790, achter de stadswal, waar nu de Kruittorenweg loopt. Op een kaart van 1749 staan hier `stadstuinen' getekend, agrarische grond waarmee de stadsbevolking onder alle omstandigheden zichzelf van voedsel kon voorzien. Woerden is van belang geweest voor beide Hollandse Waterlinies, voor de `oude' als versterkte stad, en voor de "nieuwe" als garnizoens- en bevoorradingsstad. Voor het toenmalige kleine stadje Woerden met misschien ruim 2000 inwoners was de kazerne een grote verandering in de ruimtelijke ontwikkeling. Een klein exercitieveld lag waar nu de garage van de brandweer staat en het grote exercitieveld, tussen de binnen- en de buitengracht heeft nu nog die naam. Het is zeer gewaardeerde, bijna 'heilige' grond en wordt gebruikt voor allerlei evenementen. Met een gemiddelde legering van een 275 militairen was het garnizoen ook een enorme economische impuls. De functie als garnizoensstad was dan ook een van de redenen dat de spoorlijn Utrecht-Rotterdam langs Woerden kwam te lopen. Tot 1879 was er permanent een garnizoen gelegerd, daarna tijdens de mobilisaties van 1914-1918 en in 1939.
In ruim twee eeuwen is het inwendige verschillende keren aangepast aan de gebruikers. Oud-KNIL-militairen met hun gezinnen waren er van 1951 tot 1976 gehuisvest. Rond 1970 kocht de gemeente de kazerne van het rijk om de gebouwen te slopen en te vervangen door woningbouw. Maar, na protesten, werd in 1974 gerestaureerd, bijgebouwd en weer verbouwd en kwam het politiebureau erin. Nu wordt het verbouwd voor gebruik als leslokalen voor een college. Het complex is niet toegankelijk. Het strenge uitwendige van de kazerne is nog grotendeels origineel.


* Tussen de Kazernestraat en het Kerkplein zijn er in deze weken archeologische opgravingen. Er zijn sporen gevonden van opeenvolgende castella uit de tijd dat langs de Rijn de noordgrens van het Romeinse Rijk lag. En sporen van alle soorten bebouwing die daarna op deze plek is geweest. Ter plekke en op www.woerden.nl is de meest actuele informatie te lezen.

De opgravingen zijn vanaf een verhoogd podium te volgen.


* Aan de noordwand van het Kerkplein, tot 1831 voor een deel Kerkhof, staat `Concordia', een logement met een eeuwenoude geschiedenis. Ernaast staat een openbare school uit 1826 met de ramen op een kennelijk voor die tijd al gebruikelijke zodanige hoogte dat de kinderen niet naar buiten konden kijken. De muren zijn twee-steens dik, ruim 50 centimeter. Aan de binnenzijde lopen de nissen van de ramen wijd uit zodat er maximale lichtinval kwam. Twee andere beeldbepalende panden die om restauratie vragen zijn de panden Kerkplein 3 en Kerkplein 4, hoek Hogewoerd. De panden zijn rond 1924 beide door architect J.C. Fahrenhorst getekend, met veel elementen van de architectuur van de Amsterdamse School.


* De toren van de Nederlands Hervormde Petruskerk is de stadstoren, gebouwd omstreeks 1372. Na een brand in de toren en de kerk, tijdens de Franse bezetting in 1672, werd eerst de kerk hersteld en in 1700 de toren.

Op OMdag is dit rijksmonument op eigen risico te beklimmen en vanuit de omloop van de toren van de Petruskerk kunt u het stadshart in vogelvlucht zien.


* De Petruskerk is een laatgotische, pseudobasilicale kruiskerk, grotendeels gebouwd tussen 1372 en 1450. Op de hoogste plek van Woerden stonden al vanaf de vroege Middeleeuwen opeenvolgende kerken. Een houten kerk uit 1202 was de laatste voorganger van deze stenen kerk. Van tijd tot tijd werden delen toegevoegd. Kort na 1450 werd aan de zuidzijde van de kerk een ingangskapel voorzien van een verdieping met een stenen gewelf. Zo ontstond een geheel stenen ruimte, die bestemd werd als schatkamer, niet alleen voor de kerk, maar ook voor de stad. Na de brand werd in 1673, direct na het vertrek van de Fransen, eerst de kerk hersteld.

De kerk is op OMdag 2002 opengesteld, er zijn rondleiders en er zijn orgelbespelingen om 11.30, 12.30, 13.30 en 14.30 uur.


* Het huidige Stadsmuseum is een ander rijksmonument. Een houten woning op die plek was al in 1465 als raadhuis in gebruik. De kern van dit gebouw dateert uit 1501, de traptoren uit 1533. De schandpaal, een van de twee die in Nederland bewaard gebleven zijn, dateert van 1567. In 1602 is het gebouw uitgebreid en is de inrichting opnieuw ingevuld. In de vroedschapzaal op de eerste verdieping hebben in maart 1610 de eerste besprekingen plaats gevonden die geleid hebben tot de Vrede van Utrecht. Tot 1889 deed het gebouw dienst als stadhuis, aansluitend was er tot 1933 het kantongerecht gevestigd. Daarna kreeg het gebouw zijn huidige functie. De laatste grote restauratie was van 1984-1986.

Van dinsdag 3 t/m zondag 15 september is er in het Stadsmuseum de OMdag-tentoonstelling over de geschiedenis van de Woerdense steen- en dakpannenindustrie.


* De Evangelisch-Lutherse kerk staat in de Jan de Bakkerstraat. Hier stond een `huiskerk', een gebouw waar godsdienstoefeningen van gelovigen die niet de leer van Calvijn aanhingen, oogluikend werden toegestaan. De driebeukige pseudobaseliek is gebouwd in 1646. De preekstoel met toebehoren is in 1673 geschonken. Het memoriebord is in 1677 geschilderd. Bij een grote verbouwing in 1792 kreeg de kerk een tongewelf in de middenbeuk. Het grote Bätzorgel uit 1846 is in 1946 gerestaureerd.

De kerk is op OMdag 2002 opengesteld, er zijn orgelbespelingen en om 15.30 uur is er een concert door organisten en de cantorij van de kerk, met vrij entree.


* De Israëlitische Begraafplaats in het Westdampark is in 1856 in gebruik genomen. Deze begraafplaats was eerst bedoeld voor overleden joodse gedetineerden van de strafgevangenis in het kasteel. Na een uitbreiding in 1880 en een afscheiding met slechts een houten schutting kreeg de begraafplaats in 1927 een stenen muur. De hebreeuwse tekst van Jesaja 26:19a is boven de ingang te lezen. Vorig jaar is de begraafplaats door een oud-Woerdenaar helemaal opgeknapt.

Op OMdag 2002 is de begraafplaats opengesteld.


* De Algemene Begraafplaats in de Hogewal is in 1829 in gebruik genomen. Na 1 januari van dat jaar mocht er niet meer in de kerken en binnen de bebouwde kom worden begraven. In 1830 is het poortgebouw gereed. De begraafplaats grenst aan de binnengracht van de vestingwerken. Na 1978 wordt er bij zeer hoge uitzondering nog begraven. Op OMdag 2002 is ook dit rijksmonument opengesteld. De Rooms-Katholieke Begraafplaats ernaast dateert eveneens uit 1829, is beeldondersteunend maar niet als monument geregistreerd, en ook sinds 1978 buiten gebruik.

Op OMdag 2002 is de begraafplaats opengesteld.


* In de binnengracht, met een eigen gracht er rondom, is het Kasteel tussen 1407 en 1415 gebouwd in opdracht van Jan van Beieren, elect van Luik. Het kasteel krijgt een vierkant grondplan met zijden van ongeveer 50 meter, een ophaalbrug, een toegangspoort met een valhek in de doorgang, en vier grote, verschillende gebouwen rond de binnenplaats. Onder de buitenomgang verbinden overwelfde gangen tot vandaag de vier hoektorens, drie met 12,5 meter, een met 18,5 meter doorsnede, met een muurdikte van 4 meter. Al snel ging de Baljuw van het Land van Woerden in het kasteel wonen, werden er gevangenen opgesloten en werden er vonnissen voltrokken. Na 1795 werd het kasteel een staatsgevangenis en is het een zestal jaren ook militair hospitaal geweest. Na 1814 wordt de functie van militaire gevangenis uitgebreid. In 1850 waren er 460 gevangenen geregistreerd. Woerden telde in dat jaar circa 3500 inwoners. Juist deze 460 buitengewone inwoners en de 275 militairen van het garnizoen waren voor de welvaart van groot belang. Gevangenen moesten bezoek kunnen ontvangen en militairen moesten in oorlogstijd snel vervoerd kunnen worden. Deze belangen bezorgden Woerden een halteplaats aan de nieuwe spoorlijn. Tegen het kasteel werd tussen 1855 en 1860 nog een vrouwengevangenis aangebouwd. Maar in 1871 sluiten de gevangenissen en in 1880 zijn ook de militairen vertrokken. De economie van Woerden krijgt een terugslag maar herstelt zich. Het Departement van Oorlog richt vanaf 1873 met het bouwen van vele bijgebouwen het terrein in tot magazijn voor voorraad en onderhoud van militaire kleding en uitrusting. Voor veel burgerpersoneel is hier dan een werkkring, tot tegen het einde van de 20e eeuw ook deze functie van de bijgebouwen vrijwel verloren gaat. In 1985 wordt het kasteel zelf eigendom van de `Stichting Het Kasteel van Woerden'. Tussen 1986 en 1989 worden het kasteel grondig gerestaureerd, en wordt bijvoorbeeld de vrouwengevangenis verwijderd. Na de restauratie zijn de zalen verhuurd als kantoorruimten. Het college van B & W onderhandelt nu met `Defensie' over de aankoop van het terrein rond het kasteel. De bestemming is dan woningbouw en parkeren. Enkele bijgebouwen zijn het behouden en een nieuwe bestemming waard.

In een zaal van het kasteel is, onder voorbehoud, op OMdag 2002 een presentatie door de Bouwmij Woerden over het restaureren van cultureel erfgoed, van het Kasteel van Woerden en van Kasteel `De Haar'.


* Naast het kasteel aan de Rijnstraat, de in 1961 gedempte Rijn, staat de Rooms-Katholieke Bonaventurakerk. Deze is tussen 1890 en 1892 gebouwd naar een ontwerp van Nicolaas Molenaar, een leerling van P.J.H. Cuypers. Het is een neogotische kruisbaseliek geworden. De slanke toren met een opvallend hoog naaldspitsdak en vier hoektorentjes zijn, met de stadstoren en de molen van grote afstand beeldbepalend voor de skyline van Woerden. De architectuur van het exterieur is zeer gedetailleerd. Het interieur is met de gekleurde tegels op de vloer, een marmeren hoogaltaar, zijaltaren, een Maria- of dagkapel met een smeedijzeren hekwerk uit 1894, een marmeren doopvont, gebrandschilderde ramen (waaronder drie uit 1919 van F. Nicolas), heiligenbeelden, bundelpijlers met natuurstenen kapitelen, kruisribgewelven, het grote orgel uit 1917 van T.J. Vermeulen uit Alkmaar, enz. rijk gedecoreerd. De kerk is in de negentiger jaren van de vorige eeuw gerestaureerd.

De kerk is op OMdag 2002 opengesteld en er zijn orgelbespelingen.


* Kort na de bouw van de Bonaventurakerk geeft de Franciscanenorde opdracht voor de bouw van een klooster. Het ontwerp is van de hand van J.H. Tonnaer uit Delft. Na anderhalf bouwjaar wordt het klooster in mei 1899 ingewijd. Leegloop van de orde leidt in 1978 tot verkoop. De gemeente Woerden vestigt er het Kunstencentrum, de binnenhof krijgt een overkapping en wordt een intieme theaterzaal. De tuinen met hun ommuring en een missieprocuurgebouw op het terrein worden in een openbare parkeerplaats veranderd. Het klooster is open wanneer `er iets te doen' is, maar is geen onderdeel van het programma van OMdag 2002.

We staan weer op de Wilhelminaweg, waar aan het andere einde de molen staat, het eerste bouwwerk van de papieren stadswandeling.
---

Kamerik en de Kanis zijn deel geworden van een zgn. Belvedèregebied, een gebied met bijzonder hoge cultuurhistorische waarde. Hier is gekozen voor het thema de ontginnings- en waterstaatkundige geschiedenis van Kamerik.


* Het voormalige gemeentehuis van Kamerik (uit 1955) is een goed voorbeeld van Delftse-Schoolarchitectuur. Van 09.30 - 16.00 uur is hier het centrum van de Kamerikse OMdag.

Er worden waterschapskaarten en oude foto's getoond. Een nieuwe, eigen videopresentatie over het thema wordt doorlopend vertoond.
Een zeer getrouw 1:20 schaalmodel van de 16e eeuwse wipwatermolen van de polder Groot Houtdijk staat tentoongesteld.

Dit model is gebouwd door de Kameriker Bob Stam.


* De Nederlands Hervormde kerk heeft een laatgotische, vijftiende-eeuwse vierkante toren van metselwerk met natuurstenen blokken, en bekroond door een achtzijdig naaldspitsdak, omgeven door een balustrade. In een hoog spitsboogvenster boven de ingangsdeuren zijn in glas-in-lood afgebeeld de wapens van de gemeente Kamerik en die van de ambachtsheren van Kamerik en van Houtdijk. De aangebouwde kerkzaal heeft een T-vormige plattegrond. Onder deskundige leiding en met vereende krachten is in 2001 het interieur gerestaureerd.

De kerk is op OMdag 2002 opengesteld en er zijn doorlopend orgelbespelingen.

Tevens wordt het carillon in de toren regelmatig bespeeld.


* De Gereformeerde kerk ontstond in Kamerik na de Doleantie van 1886-1887. Nadat er een aantal jaren in een primitieve houten noodkerk was gekerkt, kwam er in 1896 een nieuw kerkgebouw, dat in 1948 vervangen werd door de huidige kerk, die later de naam "Ontmoetingskerk" kreeg.

De Gereformeerde kerk (tegenover C1000) is op OMdag 2002 opengesteld en er zijn doorlopend orgelbespelingen.


* De Rooms-Katholieke St. Hippolytuskerk met de er naast gelegen pastorie in het buurtschap de Kanis dateren uit 1914. Er stond een eenvoudige zaalkerk uit 1856, de begraafplaats en het baarhuisje uit datzelfde jaar zijn nog overgebleven van dat complex. De neogotische kruiskerk en pastorie zijn ontworpen door Wolter te Riele uit Deventer, die rond Utrecht veel kerken heeft getekend, een leerling van P.J.H. Cuypers. Het orgel uit de zaalkerk werd in 1919 na restauratie teruggeplaatst. De grote gebrandschilderde ramen dateren uit 1923 en zijn vervaardigd door H.L.D. Kochen uit Utrecht. De kleinere zijn uit de jaren 1956-1962 en zijn vervaardigd door Harrie Sterk uit Vleuten.

De kerk is op OMdag 2002 opengesteld en er zijn orgelbespelingen.


* Karakteristiek voor Kamerik en de Kanis zijn de verkavelingen (het cope-landschap), de boerderijstroken en de relatief zeer vele rijks- en gemeentemonumenten die Kamerik een `Beschermd Dorpsgezicht' hebben gegeven.

Folders met routes voor fiets- en wandeltochten door dit mooie gebied liggen klaar, evenals een beschreven rondwandeling door het beschermde dorpsgezicht.

Alle informatie voor Kamerik en de Kanis is op 14 september in het voormalige gemeentehuis te verkrijgen, of via kuiper.duijnker@wxs.nl of via leendertnoordergraaf@planet.nl

De woonkernen Harmelen en Zegveld hebben dit jaar geen eigen programma.

Het Open Monumentendag Magazine van de landelijke Stichting OMdag is nu al in de bibliotheek De Beuk, in het Stadsmuseum, bij de vestiging van de VVV/ANWB en in het voormalige gemeentehuis van Kamerik (daar alleen op 14 september) gratis af te halen.

---