---

Ministerie van Defensie



---

Helikopter-detachement Macedonië operationeel

03-09-2002

In Skopje in Macedonië is gisteren (2 september) het helikopterdetachement van de Koninklijke Luchtmacht operationeel geworden. Dit detachement, bestaande uit dertig luchtmachtmilitairen en twee CH-47D Chinook transporthelikopters, blijft tot eind september in Macedonië voor medische evacuatietaken in het kader van operatie Task Force Fox. De helikopters vertrokken eind vorige week vanaf hun thuisbasis Soesterberg.

Het detachement heeft inmiddels sinds de aankomst in Skopje verschillende oriëntatievluchten uitgevoerd. Daaronder ook een zogenoemde Immediate Response Task vlucht naar het legerkamp Camp Fox. De helikopters behoren tot de extra eenheden die in Macedonië verblijven in verband met de verkiezingen van 15 september aanstaande. Hiertoe verblijven 750 extra waarnemers in het land. Om deze waarnemers dezelfde ondersteuning te bieden als de normaal aanwezige waarnemers heeft de NAVO vastgesteld dat tijdelijk militaire versterking noodzakelijk is. Ons land beschikt hiertoe sinds midden augustus in Macedonië ook tijdelijk over drie extra Field Liaison Teams. Deze teams vergaren informatie over de veiligheidssituatie.

Nederland is sinds eind juni "lead nation" bij operatie Task Force Fox. Task Force Fox is het militaire gedeelte van de NAVO-missie Amber Fox. Deze operatie heeft tot doel steun te verlenen aan de waarnemers van de Organisatie voor Vrede en Samenwerking in Europa en de Europese Unie.