Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 3-09-2002 Persberichten districten Utrecht stad, 09.45 uur

Mannen aangehouden na achtervolging

UTRECHT- Op dinsdagochtend werden twee mannen aangehouden nadat ze een auto hadden gestolen.

Omstreeks 02.45 uur kreeg de politie de melding dat een auto werd gestolen vanaf de Livingstonelaan. Agenten keken uit naar de auto en zagen de auto op de Rijksweg A 12 rijden. De auto reed hier met zeer hoge snelheid en de achtervolging werd ingezet in de richting van Den Haag. Bij de afrit Driebruggen verliet de auto de snelweg. Met gedoofde lichten en met hoge snelheid reed de auto door Driebruggen.

Op een gegeven moment botste de auto tegen een boom in de omging van Hekendorp en de twee inzittenden renden weg. Een 38-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats werd in de omgeving met een bebloede hoofdwond aangehouden. In de omging werd uitgekeken naar de andere man en hij werd kilometers verder aangetroffen op een fiets. Deze fiets had hij gestolen bij een boerderij. Kennelijk was de man, 29-jaar uit Utrecht, niet echt onder de indruk van de achtervolging die had plaatsgevonden en had bij zijn vlucht voor de politie alweer in verschillende autos ingebroken die stonden geparkeerd op een boerenerf. Beiden mannen zijn ingesloten voor verhoor.

Auto te water

UTRECHT- Omstreeks 23.00 uur raakte een auto te water en raakte niemand gewond. Omstreeks 23.00 uur zagen getuigen een auto met hoge snelheid rijden over de Pompoenstraat en bij de kruising met de Mandarijnstraat was de auto het water ingereden. Een getuige zag dat een persoon vervolgens uit de auto klom en hard wegrende. Duikers van de brandweer hebben een onderzoek in de inmiddels gezonken auto ingesteld en troffen geen inzittenden aan. Het is nog niet bekend wie de auto heeft bestuurd. De politie stelt een onderzoek in.

Veel te hard

UTRECHT- Op maandagavond werd raakte een motorrijder zijn motorfiets kwijt omdat hij veel te hard had gereden. Omstreeks 21.25 uur zagen agenten een motorfiets met hoge snelheid rijden over de Rijksweg A 27. De snelheid werd gemeten van 200 kilometer per uur en kort hierop kreeg de 43-jarige man uit Utrecht een stopteken. Zijn rijbewijs en de motorfiets werden inbeslaggenomen.

Rijden onder invloed

UTRECHT- Op dinsdagavond werd een man aangehouden omdat hij met alcohol achter het stuur zat. Agenten controleerden de 54-jarig man uit Utrecht en onderzoek wees uit dat hij had gedronken. Op het bureau blies hij 1.10 promille en tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Uitnodiging persbijeenkomst anonieme meldlijn
UTRECHT - Op woensdag 4 september lichten korpsbeheerder mr. A.H. Brouwer-Korf en korpschef mr. P. Vogelzang de voor Nederland nieuwe anonieme meldlijn toe en maken zij het gratis telefoonnummer dat voor alle inwoners van de regio Utrecht geldt bekend. De Politie Regio Utrecht is een van de vijf politieregios die meedoet. De meldlijn is juist voor inwoners van de gemeenten in de provincie Utrecht van belang omdat zij via de meldlijn een eigen bijdrage aan de veiligheid in de wijk kunnen leveren.

Angst
Uit onderzoek blijkt dat burgers zich vaak geroepen voelen om misdaden in de directe (woon)omgeving te melden, maar vaak terughoudend zijn om aangifte te doen omdat zij bang zijn voor wraak van en/of een confrontatie met de dader. De anonieme meldlijn biedt in dit soort situaties uitkomst.

Uitleg
De korpsbeheerder en korpschef geven tijdens de bijeenkomst onder meer uitleg over de waarborging van de anonimiteit en de route die een anonieme melding aflegt. De persbijeenkomst vindt plaats van 11.30 tot 12.30 uur aan de Bergstaat 58 in Utrecht.

Aanmelden
Regionale en lokale media die de persbijeenkomst willen bijwonen, kunnen zich aanmelden via telefoonnummer (030) 239 7075.

Politie lost berovingen op
UTRECHT De politie van het district Tolsteeg heeft in samenwerking met het team Robuust (straatroofteam) een groot aantal berovingen opgelost.

In de periode tussen 27 juni en 10 augustus vonden in de omgeving van Lunetten en Hoograven in totaal 20 berovingen plaats. Opvallend was dat de verdachten het gemunt hadden op voornamelijk oudere mensen die vaak in een rolstoel of met een rolator liepen. De buit bestond hoofdzakelijk uit geld en bankbescheiden.

De politie startte eind juli een onderzoek naar deze laffe berovingen en kon op 13 augustus vier jongens van 13 jaar oud en allen afkomstig uit Utrecht aanhouden. Tot nu toe hebben de jongens 8 straatroven bekend. Het resultaat is dat na de aanhoudingen van de verdachten geen berovingen in het gebied hebben plaatsgevonden. Het viertal zit nog vast. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Maandag 2 september heeft de politie één van de ouders van de verdachten aangehouden. De vader had naar aanleiding van de aanhouding van zijn zoon een medewerker van de Raad van de Kinderbescherming bedreigd.