Persbericht Trimbos-instituut

Cliënten praten over pillen en psychose

Utrecht, 3 september 2002. Medicijnen spelen een belangrijke rol in het leven van mensen die een psychose hebben gehad of daar soms nog last van hebben. Voor velen is het vinden van de voor hen werkzame dosis antipsychotica, vaak in combinatie met andere pillen, een proces van vallen en opstaan. Zowel cliënten als hulpverleners vinden dat antipsychotica van belang zijn, maar de bijwerkingen zijn een belangrijk nadeel. In de praktijk blijkt onderling overleg de vruchtbaarste aanpak bij het zoeken naar passende medicatie.

De door het Trimbos-instituut uitgebrachte brochure Praten over pillen laat cliënten aan het woord over de werking en het gebruik van antipsychotica en over de plaats die deze in hun leven hebben. Hun ervaringen, meningen en belevingen zijn opgetekend tijdens vier zogenaamde focusbijeenkomsten, steeds met andere cliënten. Aan drie bijeenkomsten hebben jongeren, jongvolwassenen en volwassenen deelgenomen die op dat moment kortere of langere tijd antipsychotica gebruikten; de vierde groep bestond uit volwassenen die gestopt waren met het slikken van medicijnen. De bevindingen zijn vervolgens voorgelegd aan een groep hulpverleners die in hun dagelijkse werk te maken hebben met mensen met psychotische ervaringen.

Uit de gesprekken is duidelijk geworden dat cliënten medicijnen zien in een breed verband. Voor hen is medicatie slechts een van de middelen die bijdraagt aan een betere kwaliteit van leven, aan de verwerkelijking van plannen en aan de persoonlijke vaardigheden om herstel te bevorderen. Zij bekritiseren een eenzijdige nadruk op medicamenteuze behandeling en therapietrouw en willen meer aandacht voor alle inspanningen die kunnen leiden tot een zelfstandig leven.

Aan de hand van zes thema's worden de belangrijkste resultaten gepresenteerd van dit onderzoek naar de betekenis van antipsychotica voor cliënten. Het begint met de eigen levensverhalen over het omgaan met een psychose en de rol van medicijnen daarin. Vervolgens wordt het proces van vallen en opstaan beschreven en het beeld dat cliënten zelf hebben over hun medicijngebruik. De laatste twee thema's zijn reacties van mensen uit de omgeving op medicijngebruik en het zoeken van een persoonlijke leefstijl waarin medicijnen een plaats kunnen krijgen. De brochure eindigt met een lijst van tips voor hulpverleners die cliënten tijdens de bijeenkomsten naar voren hebben gebracht.

De brochure is bedoeld voor zowel cliënten als hulpverleners om te kunnen helpen bij het voeren van een open gesprek over medicijngebruik. Wederzijds begrip en overleg over de verschillende mogelijkheden kunnen het herstelproces bevorderen. Praten over pillen en psychose. Cliëntenperspectief op het gebruik van medicijnen bij het herstel van een psychose door Simone van de Lindt, Dorine Bauduin en Ron Berghmans.


---

____

Voor nadere informatie: Henk Maurits (030 - 297 11 38) of Harald Wychgel (030 - 297 11 16), voorlichters Trimbos-instituut.

Bezoekadres: Da Costakade 45, Utrecht.
Postadres: Postbus 725, 3500 AS Utrecht.
Telefoon (030) 297 11 00
Fax: (030) 297 11 11

---