EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

EVO wil onderzoek naar overname Stinnes door Deutsche Bahn

Verladersorganisatie EVO heeft de Europese Commissie verzocht om de gevolgen van de aangekondigde overname van de Stinnes Groep (waaronder Schenker) door de Deutsche Bahn, nader te onderzoeken. EVO vreest voor een te grote machtsconcentratie in het transport, waardoor verladers een te beperkte keuze hebben bij het selecteren van een logistieke dienstverlener.

Op 23 augustus werd deze overname aangekondigd in het publicatieblad van de Europese Gemeenschap. Daarbij kregen marktpartijen de mogelijkheid te reageren tot 2 september 2002. De basis hiervoor ligt vast in verordening van de EEG nr. 4064/89 betreffende âcontrole op concentraties van ondernemingenâ.

Op dit moment is het voor EVO niet mogelijk te bepalen òf er sprake zal zijn van belemmering van de marktwerking door de aankoop door Deutsche Bahn. Daarom heeft EVO de Europese Commissie gevraagd dit verder te onderzoeken. EVO wil namelijk graag weten wat de gevolgen zijn voor de marktaandelen in het wegvervoer, spoorvervoer en intermodaal vervoer.

Het is voor Nederlandse verladers van groot belang dat de vervoermarkt goed kan functioneren en dat er een ruime keuzemogelijkheid bestaat bij het selecteren van logistieke dienstverleners. Anderzijds realiseert EVO zich ook dat deze overname kan leiden tot efficiencyverbeteringen en een betere afstemming tussen wegvervoer en spoorvervoer. Verladers hebben er immers baat bij wanneer een dienstverlener meerdere vervoersmodaliteiten kan aanbieden en dus het transport van begin tot eindbestemming kan organiseren.

Naast EVO hebben ook de Europese (ESC), Franse en Zweedse verladersorganisaties de Europese Commissie gevraagd om meer onderzoek en informatie.