Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

Persbericht 02-32

Den Haag, 3 september 2002

NMa beboet Heijmans wegens weigeren medewerking

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft drie maal een boete van EUR 4.500 (vierduizend vijfhonderd euro) opgelegd aan Heijmans Beton- en Waterbouw vanwege de weigering om bepaalde medewerkers door de NMa te laten horen. Dit is de maximale boete die de NMa op basis van de Mededingingswet kan opleggen voor het overtreden van de medewerkingsplicht. De NMa wilde deze medewerkers horen in het kader van haar onderzoek naar de gang van zaken bij de aanbesteding van de Noord-Zuid-metrolijn. De NMa vermoedde dat zij kennis hebben van feiten en omstandigheden waarnaar de NMa onderzoek doet.

De gemeente Amsterdam deed bij de NMa melding van de gang van zaken bij de aanbesteding van de Noord-Zuid-metrolijn nadat zij abusievelijk een e-mail van Heijmans had ontvangen die was gericht aan het Franse bedrijf Soletanche, een onderaannemer van Heijmans. Naar verwachting zal de NMa in oktober 2002 de resultaten van het onderzoek naar de Noord-Zuidlijn bekend maken.

Afgelopen juni maakte de NMa bekend dat vanwege de weigering medewerkers te horen rapport tegen Heijmans was opgemaakt. Ook andere bouwondernemingen hebben de NMa bij het onderzoek op bepaalde onderdelen medewerking geweigerd. Binnenkort maakt de NMa ook tegen deze bedrijven hierover rapport op.

De NMa doet onderzoek naar mogelijke overtredingen van de Mededingingswet in de bouwsector, onder meer op basis van aanwijzingen uit de 'schaduwadministratie' van de heer A. Bos. De NMa heeft een aantal specifieke deelonderzoeken gedefinieerd. In de afgelopen maanden zijn in dit kader op twintig locaties onaangekondigde bedrijfsbezoeken gebracht om mogelijk bewijsmateriaal te verzamelen. De resultaten van diverse deelonderzoeken zullen de komende maanden naar buiten worden gebracht.