Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

http://www.minlnv.nl

MINLNV: BSE- geval in Brandwijk

BSE-GEVAL IN BRANDWIJK

Bij een zevenjarige koe op een bedrijf in Brandwijk (Zuid-Holland) is Bovine Spongiforme Encephalopathie (BSE) geconstateerd. Deze besmetting is het tweeënveertigste geval in Nederland sinds 1997 en het dertiende geval in 2002.
De koe, Tjerkje 254, geboren op 7 januari 1995, is op 20 augustus door de veehouder aangeboden voor de slacht op een noodslachtplaats. Op 21 augustus bleek de snelle BSE-test een positief resultaat op te leveren. Daarop is een onderzoek ter bevestiging van de uitslag van de snelle test ingezet. Op 29 augustus bleek ook dit tot een positief resultaat te leiden.

Bij geen van de 103 andere runderen op het bedrijf zijn verschijnselen van BSE aangetroffen. Tjerkje 254 was geboren en getogen op het bedrijf in Brandwijk.
Zoals gebruikelijk wordt een onderzoek ingesteld naar het veevoer, met name naar het voer gegeten in de eerste levensmaanden door de zieke koe.
De runderen op het bedrijf zijn geruimd. Ook alle dieren met een verhoogd BSE-risico afkomstig van dit bedrijf die inmiddels op andere bedrijven verblijven, worden getraceerd en geruimd.

03 sep 02 14:10