GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 3 september 2002 15:29 GroenLinks


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Duyvendak vraagt opheldering over kernenergie

( 3 september 2002)

Kamervraag
Vragen van het lid Duyvendak (GroenLinks) aan de staatssecretaris van VROM en de Minister van EZ over kernenergie


1. Hoe zijn op het beleidsterrein kernenergie de verantwoordelijkheden verdeeld tussen het Ministerie van VROM en het Ministerie van Economische Zaken?


2. In het regeeraccoord wordt een streep gehaald door de voorgenomen sluiting van de kerncentrale in Borssele per 2004. Bent u van plan nu direct in te zetten op sluiting van kerncentrale Borssele in 2007, zoals het overdrachtsdossier VROM op pagina 191 als één van de mogelijkheden noemt? Zo ja, hoe? Zo nee, waarom niet en wanneer dan wel? Welke criteria hanteert u hierbij?


3. Bent u ervan op de hoogte dat de schadevergoeding die met EPZ overeen is gekomen voor het vervroegen van de sluiting van de kerncentrale Borssele van 2007 naar eind 2003, reeds omstreeks 1994 door de Nederlandse regering is betaald? Bent of van plan deze schadevergoeding terug te vorderen? Zo nee, waarom niet?

4. Wanneer komt het in Frankrijk en Groot-Brittannië opgeslagen opgewerkte plutonium en radioactieve afval, dat oorspronkelijk afkomstig is van de kerncentrale Borssele en Dodewaard, terug naar Nederland? Wat zijn de plannen met het plutonium? Wat zijn de kosten van opslag van plutonium in Nederland?

5. Hoe staat u in het licht van het OSPAR-verdrag, dat mede door Nederland is ondertekend, tegenover het exporteren van kernafval uit de centrale in Borssele voor opwerking naar Frankrijk en/of Groot-Brittannië na 1 januari 2004? Hoe staat u ten opzichte van opwerking van radio-actief afval in het algemeen?

6. Wanneer u kiest voor opwerking van het kernafval uit Borssele ook na 1 januari 2004, wanneer komt dan de eventuele verlenging van de opwerkingscontracten in de Tweede Kamer aan de orde, aangezien de huidige contracten eind 2003 aflopen?

7. Wanneer u, mede in het licht van het OSPAR-verdrag, niet kiest voor opwerking van het kernafval na 1 januari 2004, wat moet er dan met het afval gebeuren? Overweegt u het bouwen van extra opslagcapaciteit in Nederland? Zo ja, wat zijn de kosten hiervan? Wie betaalt deze kosten? Wanneer is deze extra opslag gereed? Wanneer dit na 1 januari 2004 het geval is, wat gebeurt er dan in de tussentijd met het kernafval?

8. Bent u het met de GroenLinks-fractie eens dat de kosten van ontmanteling van Borssele voor rekening dienen te komen van de eigenaar (EPZ) en dat niet, zoals het overdrachtsdossier VROM meldt 'ongeacht hoe de sluiting geregeld wordt, er geld dient te worden gereserveerd voor de ontmanteling van de centrale', waarbij het, wederom volgens het overdrachtsdossier, gaat om honderden miljoenen euro's?

9. Op wiens begroting zouden de kosten van ontmanteling van de Borssele-centrale komen te drukken, EZ of VROM?

10. Bent u het met de GroenLinks-fractie eens dat het moeilijk te rijmen is dat energiebedrijf EPZ vanuit het argument van de veranderde situatie op de energiemarkt (liberalisering) zich niet wenst te houden aan de (door EPZ ontkende) afspraak voor sluiting, terwijl tegelijkertijd de overheid de ontmanteling van de centrale betaalt?

11. Is de regering ook verantwoordelijk voor de kosten van 'ontmanteling' van kolen- en gascentrales? Zo nee, waarom niet?

12. Is het juist dat de overheid tevens de kosten draagt voor het opwerken en opslaan van het radioactief afval van kerncentrale Borssele? Zo nee, wie betaalt deze kosten dan?

13. Wanneer is het regeringsstandpunt te verwachten over het CORA-rapport dat in februari 2001 is verschenen en dat de regering voor advies aan de commissie Ilona heeft gestuurd? Is het juist dat de brief van Minister Jorritsma van 12 juli 2001 , waarin zij aangeeft dat de verantwoordelijkheid voor de reactie op het CORA-rapport is overgedragen van EZ naar VROM, het laatste is wat de Kamer hierover heeft vernomen?

14. Heeft de regering het voornemen om in deze kabinetsperiode op welke wijze dan ook initiatieven te nemen die kunnen leiden tot een vergroting van het kernenergievermogen in Nederland? Bent u bereid uit te sluiten dat er in Nederland meer kernenergievermogen bij komt, dan er nu is opgesteld in Borssele?

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -