Gemeente Utrecht

Toelichting op besluiten van het college van burgemeester en wethouders

3 september 2002

Persconferentie naar aanleiding van collegevergadering om 16.00u in de perskamer van het stadhuis.


1. Herbenoeming gemeentelijke ombudsman


Mevrouw mr. T.F.W.M. Quant herbenoemen als gemeentelijke ombudsman, dat is wat het college aan de gemeenteraad voorstelt. De benoeming van mevrouw Quant loopt af per 15 november aanstaande. De Gemeentelijke Ombudsman is terstond herbenoembaar door de raad. De voorgestelde herbenoeming is tot 1 juli 2004, omdat mevrouw Quant in juni van dat jaar vijfenzestig jaar wordt.


2. Project 'ouders actief'moet jongeren binnenboord houden

De gemeente trekt EUR 136.000 uit voor ouderinitiatieven om jongeren die dreigen te ontsporen, binnen de samenleving te houden. Het project, genaamd Ouders Actief, is met name gericht op Marokkaanse jongeren. Bij deze groep komt probleemgedrag meer dan gemiddeld voor. Laagdrempelige subsidies moeten de vaders en moeders stimuleren om actie te ondernemen. Deze acties kunnen uiteenlopen van discussiegroepen, om eigen ervaringen te delen en ideeën uit te wisselen, tot concrete projecten zoals buurtvaders. Gestart wordt in de wijken Zuidwest, Noordwest, Zuid en Overvecht waar de grootste Marokkaanse gemeenschap woont. Bovendien ligt in deze wijken al een basis voor de betrokkenheid van ouders. Uit onderzoek en ook in de praktijk blijkt dat preventieve maatregelen meer kans van slagen hebben als de ouders erbij zijn betrokken. Bij de uitvoering van het project Ouders Actief wordt aansluiting gezocht bij andere projecten en subsidiegelden die de gemeente inzet om jongeren op het goede spoor te houden.


3. Bestedingen uit fonds Sociale Integratie
Het college van burgemeester en wethouders heeft vandaag besloten aan verschillende initiatieven een subsidie toe te kennen uit het fonds Sociale Integratie.


* Aanvrager: Theatergroep Stout

Initiatief: Interactieve en interdisciplinaire jongerenvoorstelling Romeo versus Julia

Toegekend bedrag: EUR 22.000

De Utrechtse Theatergroep Stout maakt al 16 jaar interactief jeugdtheater. Stout speelt op scholen voor leerlingen in achterstandsituaties, die doorgaans niet met theater in aanraking komen. De interactieve en interdisciplinaire jongerenvoorstelling Romeo versus Julia is bestemd voor leerlingen van de bovenbouw van het VMBO onderwijs, voor Stout een nieuwe doelgroep. Thema van Romeo versus Julia is het omgaan met wederzijdse vooroordelen, geplaatst binnen de liefde tussen twee mensen met een verschillende culturele achtergrond. Stout wil met deze voorstelling het taboe rond gemengde relaties doorbreken. De leerlingen wordt inzicht geboden in mechanismen die leiden tot vooroordelen of daar het gevolg van zijn.


* Aanvrager:Stichting Ontmoetingshuis Lunetten
Initiatief:Inloopproject "De huiskamer van Lunetten"

Toegekend bedrag: EUR 11.500

De Stichting Ontmoetingshuis Lunetten beheert het inloopproject Het Knooppunt. Dit project levert een bijdrage aan het tegengaan van vereenzaming door dagelijks inloopactiviteiten aan te bieden in de huiskamer van Lunetten. Het Knooppunt biedt zonder voorwaarden vooraf een laagdrempelige ontmoetingsplek, een kop koffie en een luisterend oor aan bewoners die overdag zijn aangewezen op de wijk Lunetten. In het bijzonder wordt bijgedragen aan het welzijn van bewoners die in een sociaal isolement verkeren en/of te kampen hebben met psychosociale en psychiatrische aandoeningen. Op wijkniveau draagt het Knooppunt bij aan de opbouw van de sociale structuur.


* Aanvrager: Stichting Free Zone

Initiatief: TAG 2002; openluchtfestival in Griftpark met aandacht voor het brede spectrum van "the urban youth culture"

Toegekend bedrag: EUR 2.200

Het doel van het TAG-festival op zaterdag 14 september is jongeren de kans te geven zich te laten zien en hun talent te tonen. Ook hebben zij de mogelijkheid om in contact met publiek en professionele kunstenaars zich verder te ontwikkelen. Het college is enthousiast over de combinatie van het bieden van showtime aan nieuwkomers; het samenbrengen van verschillende richtingen binnen de moderne jongerencultuur; de samenwerking met scholen en dat het festival zich lieert met de wijk. De activiteiten passen goed in de programmering van het Griftpark. Uit het leefbaarheidsbudget van wijk Noordoost is reeds 1.000 beschikbaar gesteld evenals een kleine bijdrage binnen de programmering van het Griftpark.


* Aanvrager: Stichting Bewoners Overleg Lunetten
Initiatief: Wijktuin Lunetten

Toegekend bedrag:EUR 10.000

Het initiatief van een wijktuin, specifiek bedoeld voor de vele alleenwonenden, sluit aan bij de wijkwelzijnsanalyse over de wijk Zuid, Lunetten in het bijzonder. De nieuwe voorziening is laagdrempelig voor met name kwetsbare groepen vereenzaamden en sociaal gemarginaliseerden. Met de wijktuin worden creatieve en nuttige bezigheden geboden die onderlinge contacten stimuleren.


* Aanvrager:Stichting TussenThuis

Initiatief:Start Omgangshuis

Toegekend bedrag: EUR 5.000

Er bestaat een aantoonbare behoefte voor Utrecht e.o. aan een laagdrempelig omgangshuis voor alle ouders die hulp nodig hebben om na echtscheiding de omgang tussen de niet-verzorgende ouder en kinderen te regelen. De stichting biedt vroege hulp aan ouders om contact tussen kinderen en de niet-verzorgende ouder voort te zetten. Het aanbod is neutraal, onafhankelijk en biedt een veilig klimaat in het omgangshuis. Uit het budget van het Programma voor de Jeugd wordt eveneens EUR 5.000 beschikbaar gesteld.

De gemeente geeft subsidies uit het fonds Sociale Integratie aan organisaties en mensen die zich inzetten om van Utrecht hun eigen stad te maken. Jaarlijks is ruim EUR 950.000 beschikbaar voor vernieuwende, creatieve projecten die gericht zijn op de leefbaarheid in de wijken en het samenleven van mensen uit verschillende culturen. Subsidies kunnen het gehele jaar aangevraagd worden.


4. Verbouwing Bolksbeekstraat 1 tot 24-uursvoorziening voor daklozen
Om het voormalig postkantoor Bolksbeekstraat 1 te verbouwen en in te richten tot 24-uursvoorziening voor daklozen stelt het college van b en w de raad voor om een krediet van EUR 2.560.000 vrij te geven. Daarnaast vraagt het college de raad om een structureel bedrag van EUR 590.000 (inclusief huurbedrag) voor de exploitatie van de woonvoorziening. Ook het beheerplan wordt aan de raad voorgelegd. Dit plan is opgesteld door de beheergroep, bestaand uit omwonenden, politie, wijkbureau, gemeente en stichting Tussenvoorziening. Het heeft tot doel overlast te voorkomen en zonodig maatregelen te treffen.

Bolksbeekstraat 1 is één van de aangewezen locaties van de negen 24-uursvoorzieningen voor opvang van al of niet verslaafden daklozen. Deze locatie is de enige waar niet-verslaafden komen te wonen. Met het bieden van een woonvoorziening aan deze groep wordt beoogd hun leefsituatie en gezondheidstoestand te verbeteren. Tegelijkertijd moet de overlast die deze groep met name in de binnenstad veroorzaakt, afnemen. In samenwerking met de exploitant, de stichting Tussenvoorziening, zullen 17 bewoners opgevangen worden. De bedoeling hiervan is hun zwerf- en vluchtgedrag te keren. Het verschil met een 24-uursvoorziening voor verslaafde daklozen is dat deze bewoners hun basisvoorzieningen (uitkering/inkomsten, inventarisatie schulden, huisarts, verzekeringen e.d.) al voor elkaar hebben of binnenkort gaan regelen. In de woonvoorziening gaan de bewoners vaardigheden opdoen die nodig zijn voor zelfstandig wonen. Na een half jaar tot een jaar verhuizen zij naar begeleid wonen of een eigen woonplek.

Bolksbeekstraat 1 zal zomer 2003 in gebruik worden genomen.


5. Wegsleepverordening 2002.

Tegen het wegslepen van auto's omwille van de de verkeersveiligheid of belemmering van doorgaand verkeer kan vanaf nu bezwaar worden gemaakt bij het college van burgemeester en wethouders. Dit was tot op heden niet mogelijk. Dit is het gevolg van de nieuwe Wegsleepverordening waarmee het college vandaag heeft ingestemd. Tot voor kort werden voertuigen alleen weggesleept op basis van een besluit door de burgemeester in de functie van hoofd van de politie. Als gevolg van een wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 is deze bevoegdheid overgeheveld naar de gemeente.

De praktische uitvoering van de wegsleepregeling is vastgelegd in een nieuwe gemeentelijke Wegsleepverordening. De nieuwe Wegsleepverordening wordt naar verwachting op 31 oktober 2002 voorgelegd aan de gemeenteraad.