Nieuw-Vlaamse Alliantie


Vlaamse werkloosheid geen paars-groene prioriteit (03/09/02)

Paars-groen maakt met het geld van de belastingbetaler alles 'gratis' maar jobs worden onbetaalbaar. De stijgende Vlaamse werkloosheid beroert de paars-groene gemoederen nauwelijks. Wanneer de werkloosheidcijfers in Wallonië de hoogte ingaan, wordt alle hens aan dek geroepen en komt minister Onkelinx onmiddellijk aandraven met federale maatregelen, eenzijdig gericht op de Waalse problematiek. Echter, aangezien de werkloosheid daalt in Wallonië, laten de Vlaamse werkloosheidscijfers de federale regering steenkoud. De N-VA roept de Vlaamse meerderheidspartijen op om eindelijk werk te maken van een Vlaams tewerkstellings-, fiscaal, gezondheids- en gezinsbeleid.

Het sociale bilan van drie jaar paars-groen is allerminst positief voor de Vlamingen. Verhofstadt krijgt zijn welvaartstaat niet actief. Federaal minister Onkelinx voert een Waals beleid, Vlaams minister Landuyt staat erbij en kijkt ernaar. Het ontbreekt Vlaanderen aan de noodzakelijke hefbomen om zijn welvaart en welzijn te verzekeren.

Studies van het IMF en de OESO wezen reeds herhaaldelijk op de onzin van een unitair economisch beleid in België. De vaststellingen zijn even eenvoudig als de oplossingen: Wallonië en Vlaanderen zijn twee onderscheiden economische realiteiten met een eigen cultuur, structuur en kenmerken, daarom behoeven beide gemeenschappen een eigen beleid.

Zijn de cijfers dan echt niet verontrustend genoeg? In Vlaanderen waren er 18 % meer werklozen dan in augustus vorig jaar. De jongerenwerkloosheid steeg met bijna 25 %. Een diploma vormt in Vlaanderen allerminst een zekerheid want ook het aantal hoger opgeleide werkzoekenden neemt schrikbarend toe.

De productieve Vlamingen moeten eindelijk verlost worden van de Belgische loonkostenhandicap. De N-VA wil de gezondheidszorg en de gezinsbijslag uit de loonkost halen. De niet-arbeidsgebonden risico's moeten gefinancierd worden met algemeen fiscale middelen. De Vlamingen hebben alle belang bij een eigen fiscaal beleid, een eigen tewerkstellingsbeleid en een eigen gezondheids- en gezinsbeleid.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Geert Bourgeois, algemeen voorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be


---