GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 3 september 2002 15:36 GroenLinks


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Vragen Karimi over wapenhandel

( 3 september 2002)

Kamervraag
Vragen van het lid Karimi (GroenLinks) aan de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie en de staatssecretarissen van Economische Zaken en Financiën.


1) Bent u op de hoogte van het artikel 'Israel wants to replenish West Bank weapons' waarin vermeld wordt dat Israel wapens en munitie, die tijdens het recente offensief op de Westbank zijn opgebruikt, uit de VS wil betrekken?


2) Bestaat de mogelijkheid dat deze door de VS aan Israël te leveren wapens via Nederland naar Israël vervoerd worden?


3) Herinnert u zich de volgende zin uit de notitie van toenmalig minister-president Kok over de positie van El Al op Schiphol: 'Wel is gebleken dat Amerikaanse wapenzendingen via Nederland en Nederlandse luchthavens naar Israel hebben plaats gevonden, waarbij door Nederlandse militairen in het kader van 'host nation support' ondersteuning is geleverd (o.a. beveiliging)'?

4) Vinden er nog steeds Amerikaanse wapenzendingen via Nederland plaats?

5) In hoeverre heeft u zicht op de inhoud van de wapenzendingen die via Nederlands grondgebied naar Israël plaatsvinden?

6) Hoe vaak hebben Amerikaanse wapenleveranties via Nederland naar Israël plaatsgevonden sinds het begin van de tweede Intifadah (september 2000)? Was er een verhoging te constateren van het aantal wapenzendingen via Nederland naar Israël sinds het begin van de tweede Intifadah?

7) Vinden er t.a.v. deze zendingen controles plaats? Zoja, waaruit bestaan deze controles? Zo neen, waarom niet?

8) Hebben Nederlandse militairen, of heeft ander overheidspersoneel, bij deze eventuele zendingen ondersteuning verleend? Zo ja waaruit bestond die steun?

9) Welke lucht- en/ of zeehavens zijn voor deze (eventuele) zendingen gebruikt?

10) Herinnert u zich de conclusie van de enquetecommissie Bijlmerramp dat daar waar de speciale positie van El Al op de werkvloer mogelijk breder wordt ervaren, de overheid hier in voorkomende gevallen corrigerend moet optreden? Is deze conclusie overgenomen?

11) Is het sindsdien voorgekomen dat de overheid corrigerend moest optreden? Zo ja, vanwege welk voorval of welke voorvallen werd dit optreden noodzakelijk geacht?

12) Hoe vaak heeft El Al op Schiphol melding gemaakt van het vervoer van wapens en/of strategische goederen van of naar Israël sinds het begin van de tweede Intifadah?

13) Hoe vaak heeft een fysieke controle van El Al (vracht)vluchten plaatsgevonden sinds het begin van de tweede Intifadah? Wat was het resultaat van deze eventuele controles?

14) Bent u van mening dat een scherpere controle op de doorvoer van wapens en strategische goederen op zijn plaats is, gezien het feit dat de Amerikaanse wapenleveranties aan Israel blijven doorgaan en gezien het feit dat deze wapens ook herhaaldelijk en disproportioneel zijn ingezet tegen Palestijnse burgers in de bezette gebieden? Zo ja, wat zijn uw plannen hiervoor en zo neen, waarom niet?

15) Bent u met mij van mening dat de criteria van het wapenexportbeleid, die ook volgens de in- en uitvoerwet van toepassing zijn op de doorvoer van wapens en strategische goederen, doorvoer van wapens naar Israël in de weg staan?

16) Is het juist dat in andere Europese landen strengere regels voor doorvoer van strategische goederen gelden? Kunt u bijvoorbeel bevestigen dat in Duitsland, Italië, Denemarken, België, Finland en Portugal voor alle doorvoer een vergunning aangevraagd moet worden?

17) Is u bekend of er ook via andere EU lidstaten wapenzendingen naar Israël plaatsvinden? Zo ja, welke? Bent u bereid om u in EU verband in te zetten voor een gemeenschappelijke regeling die doorvoer van wapens en strategische goederen via het grondgebied van de EU aan banden legt? Zo neen, waarom niet?

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -