Universiteit van Amsterdam


Persbericht
nr: 75

dinsdag september 2002

Nieuwe wooneenheden voor buitenlandse studenten UvA

Voor 144 buitenlandse studenten en 20 gastdocenten zijn kamers en appartementen opgeleverd

De Universiteit van Amsterdam heeft er in de stad 103 nieuwe kamers voor buitenlandse studenten en 20 appartementen voor buitenlandse gastdocenten bij. Aan de Sarphatistraat zijn wooneenheden voor 102 buitenlandse studenten van de faculteit Economie klaar, voor 42 andere buitenlandse studenten komt er woonruimte aan de Prins Hendrikkade, en voor 20 gastdocenten van de UvA zijn appartementen gereed aan de Geldersekade/Oudezijdskolk. Hiermee beschikt de UvA nu in totaal over 52 gastdocentappartementen en kamers voor 650 buitenlandse studenten die aan de UvA een bachelor-, master- of promotieopleiding volgen, of via een uitwisselingsprogramma enkele maanden aan de UvA studeren. Met de realisatie van deze wooneenheden drukt de woonbehoefte van buitenlandse studenten niet op de vraag naar kamers van de 'gewone' eerstejaars die ook in september op zoek zijn naar woonruimte.

De 61 eenheden aan de Sarphatistraat zijn ontwikkeld door De Principaal voor Woonstichting De Key in samenwerking met de UvA en bieden woonruimte aan 102 studenten van de Engelstalige bacheloropleiding van de Faculteit der Economische Wetenschappen en Econometrie. De officiële oplevering van dit project, UvA-Dek, vindt plaats op woensdag 4 september.

Per september worden ook de laatste gerenoveerde eenheden in het oude gebouw van de Zeevaartschool aan de Prins Hendrikkade opgeleverd voor de huisvesting van 42 studenten. Vorig jaar zijn daar al 87 eenheden gerenoveerd en in gebruik genomen. Hier vinden vooral studenten van de Engelstalige masteropleidingen van de International School for Humanities and Social Sciences (ISHSS) van de UvA woonruimte. De verdere plannen zijn om in de loop van het studiejaar op deze locatie ook collegezalen, kantoren en studieplekken voor de ISHSS en voor het Duitsland Instituut bij de UvA te realiseren: zo ontstaat een kleine internationale campus.

Ook wordt een nieuw gastenverblijf aan de Geldersekade 14/Oudezijdskolk 3 in gebruik genomen: 17 éénkamerappartementen en 3 grotere woningen voor gastdocenten van de UvA. Dit complex is totstandgekomen in samenwerking met Stadsherstel Amsterdam en is een welkome uitbreiding van de 20 gastenverblijven aan Geldersekade 10/Oudezijdskolk 1, die tien jaar geleden eveneens in samenwerking met Stadsherstel gerealiseerd zijn. De twee monumentale panden worden binnen met elkaar verbonden tot een complex van in totaal 40 gastenverblijven. Het project voorziet niet alleen in de behoefte van de UvA aan gastenverblijven; het herstel van de historisch monumentale panden levert ook een bijdrage aan de verbetering van de buurt. Het project is mede mogelijk gemaakt door steun van de Amsterdamse Universiteits Vereniging.