Persberichten politie Rivierenland

---

Dinsdag, 03 september 2002

---

Aanhoudingen na vechtpartij
ELST - De politie heeft op 2 september rond 18.10 uur twee mannen uit Elst (35 en 38 jaar) aangehouden, die met elkaar aan het vechten waren op de Rijksweg Noord. Het is nog onduidelijk wat de oorzaak was. Beiden zijn gehoord en daarna heengezonden. De 35-jarige man verzette zich overigens hevig tegen zijn aanhouding; politie-ambtenaren moesten gebruik maken van pepperspray om de man tot bedaren te brengen. Beide personen waren onder invloed van alcohol.

Verkeerscontroles tijdens Paardenmarkt in Elst
ELST - De politie heeft tijdens de Paardenmarkt in Elst op 2 september diverse verkeerscontroles gehouden. Zo vond er tussen 13.00 uur en 17.00 uur een snelheidscontroles plaats op de Rijksweg Zuid. Zeven voertuigen werden betrapt door politie-ambtenaren met een lasergun op het overschrijden van de toegestane vijftig kilometer per uur. De snelste reed 71 kilometer. Daarnaast werden ook nog twee bestuurders van voertuigen betrapt op het gebruik van alcohol (beide tussen 0,5 en
1 promille). Zij kregen een proces-verbaal.

Processen-verbaal wegens wildplassen
ELST - De politie heeft op 2 september 's avonds zes personen uit Elst, Nijmegen en Arnhem geverbaliseerd wegens het wildplassen op het Europaplein in Elst. De boete bedraagt 46 euro.

Politie onderzoekt dierenmishandeling
ZEVENAAR - Op 2 september kwam er bij de gemeente Zevenaar rond 16.15 uur een melding binnen dat in de wetering tussen de Boleemweg en de Oortslag te Zevenaar twee dode zwanen zouden liggen. Bij nader onderzoek bleek dat deze zwanen waren doodgeschoten (vermoedelijk op de vrijdag of in het weekend er voor). Ter plaatse werden twee hulzen van kogels gevonden. De politie stelt een onderzoek in. Eventuele getuigen worden opgeroepen zich te melden bij de politie. De politie is te bereiken onder het nummer: 0900-8844.

Politie zoekt getuigen van vernielingen aan auto's Vermoedelijk in de nacht van zaterdag op zondag zijn in de Zwaanstraat te Duiven vernielingen aangericht aan geparkeerd staande auto's. Van minimaal acht auto's, welke met de voorzijde naar het trottoir stonden geparkeerd, zijn met vermoedelijk een scherp voorwerp diepe krassen op de motorkap aangebracht. Een aantal gedupeerden heeft zich reeds bij de politie gemeld. De politie is op zoek naar eventuele getuigen of een ieder die ook maar iets verdachts heeft gezien die nacht. De politie is te bereiken onder het nummer: 0900-8844.
---

Politie waarschuwt voor gebruik van bankrekening door derden

De politie Gelderland-Midden waarschuwt iedereen niet in te gaan op brieven en mails van personen die -tegen de belofte van een forse beloning- verzoeken om het openstellen van de bankrekening voor het tijdelijk parkeren van grote bedragen geld. Deze verzoeken zijn afkomstig uit Nigeria en worden willekeurig verstuurd; ook de politie Gelderland-Midden heeft in die zin wel eens post ontvangen. Dit fenomeen speelt reeds enkele jaren; tientallen mensen zijn hierop ingegaan om er even later achter te komen dat de rekening in haar geheel werd leeggehaald.

De reden voor deze waarschuwing is dat diverse burgers de politie Gelderland-Midden recent hebben benaderd; deze hebben aangegeven te zijn benaderd zonder in te zijn gegaan op de verzoeken.

Het betreft zonder uitzondering uitvoerige verzoeken; de rode draad daarin is het probleem dat de afzender een grote som geld tijdelijk moet onderbrengen en had begrepen dat de geadresseerde een betrouwbaar iemand is. Het verzoek is de rekening te mogen gebruiken, tegen betaling van een fors percentage.

Het verzoek kent diverse varianten. Zo deed iemand zich voor als 'bankdirecteur' die een forse som geld in bewaring kreeg van een man die korte tijd later bij een verkeersongeval om het leven zou zijn gekomen. De man had geen testament -zo luidde het verhaal- en om te voorkomen dat de fiscus beslag zou leggen, zocht de bankdirecteur een veilig 'onderdak'. Een vergelijkbaar verzoek betrof het onderbrengen van tegoeden van een bij een verkeersongeval omgekomen Nederlander (met 'toevallig' dezelfde naam als de geadresseerde). Een ander deed zich voor als de zoon van een vermoord staatshoofd die geld wilde veiligstellen op een rekening van een betrouwbaar persoon. In alle gevallen gaat het om miljoenen Amerikaanse dollars.

De politie waarschuwt iedereen met klem deze verzoeken direct terzijde te leggen en op geen enkele manier hier op in te gaan.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Politie Rivierenland
Postbus 21, 6900 AA Zevenaar
Internet: communicatie@politierivierenland.nl