Partij van de Arbeid

PERSBERICHT

Den Haag, 3 september 2002



PvdA-fractie in het debat over Jaarverslag Nationale Ombudsman: "een financiële prikkel kan wonderen doen"

Tijdens het debat over het Jaarverslag van de Nationale Ombudsman gaat PvdA-woordvoerder Aleid Wolfsen niet onmiddellijk in op percentages, marginale verbeteringen of verslechteringen en individuele klachten, maar gaat direct over tot de kern van het jaarverslag: de voortvarendheid van de overheid. Vooral op dat punt worden burgers, zoals de Nationale Ombudsman laat weten, geregeld door de overheid in hun verwachtingen teleurgesteld. En dan wordt gesproken over de duur van de behandeling van een brief, een verzoek, aanvraag of bezwaarschrift. Burgers hebben het gevoel vast te lopen in de bureaucratie, van het kastje naar de muur gestuurd te worden en geen ambtenaar lijkt zich verantwoordelijk te voelen. Dat wekt geen vertrouwen in de overheid en zijn dienaren.

De PvdA-fractie wil graag van het kabinet weten hoe deze kwestie aangepakt gaat worden, en wil het enkele goede suggesties niet onthouden. Zo stelt de PvdA voor om in de wet te regelen dat een overheidsinstelling die te laat beslist, de geheven leges terug dient te betalen of alsnog vrijstelling van die betaling verleent. Mocht het gaan om een handeling waarvoor geen leges worden geheven, dan zou de PvdA-fractie in de wet willen zien opgenomen, dat die overheidsinstelling van rechtswege een bedrag verbeurt. 50 Euro per werkdag tot een maximum van 20 werkdagen.

"Een klein financieel prikkeltje doet soms wonderen, is verrassend eenvoudig en uiterst effectief. En het moedigt in dit geval alleen maar aan tot dat wat toch al moest, namelijk voortvarend handelen", aldus PvdA-woordvoerder Aleid Wolfsen.

Woordvoerder: Aleid Wolfsen 06 - 1830 5877