CNV

CNV levensloopplan gaat verder waar verlofknip stopt

Het CNV heeft een plan ontwikkeld voor een levensloopfaciliteit, die bestaande regelgeving (zoals verlofsparen, kinderopvang) integreert, het oerwoud van regels voor werknemers overzichtelijker maakt en waarbij ook werkgevers een bijdrage leveren.

Voor het levensloopplan van het CNV wordt de opzet van het premiesparen gehanteerd: uit het nettoloon stort de werknemer geld op een spaarrekening dat door de werkgever onbelast wordt verdubbeld. De werknemer mag het geld van de levenslooprekening besteden aan een aantal levensloopdoelstellingen. Bijvoorbeeld:

- niet door de werkgever vergoede scholing

- kinderopvang

- verlof (afschaffen huidige verlofspaarregeling)
- aankoop eerste huis

- lijfrente

Met dit CNV-idee wordt niet alleen meer tegemoetgekomen aan de behoeften van alle levensfasen, het zorgt bovendien voor een omslag van kwantiteit naar kwaliteit in het arbeidsvoorwaardenoverleg en het maakt de fiscale faciliteiten een stuk overzichtelijker. Zo wordt meer recht gedaan aan de filosofie achter levensloop: betere mogelijkheden voor afstemming van werk en privé van werknemers.

CNV-voorzitter Doekle Terpstra: 'Het idee van de verlofknip van het kabinet is te waarderen, maar te mager. De kern van het regeringsvoorstel is dat mensen tijd kunnen 'kopen', maar waar het in feite op neerkomt is fiscaal gesubsidieerde arbeidsduurverkorting', zet Terpstra uiteen. 'Het beleid is bovendien te beperkt gericht op tijd sparen, terwijl een goed levensloopbeleid wat ons betreft breder is: dat omvat ook mogelijkheden voor een betere combinatie van arbeid en zorg, vermogensopbouw, kinderopvang, ruimte voor een sabbatical, zelfontplooiing.'

In het CNV-plan wordt de verlofknip daarom breder gemaakt. Bestaande regelingen worden niet eenzijdig afgeschaft, maar geïntegreerd in een nieuw levensloopbeleid. 'Daarmee willen we het debat dus niet doodslaan met een 'nee', maar bieden we een alternatief dat bovendien aansluit bij de ontbureaucratiseringambities van het kabinet.' Deze discussie staat voor het CNV overigens los van de discussie over het spaarloon.

Voor nadere informatie: Karin Jansen (voorlichter) tel. 06 . 534 00 399
CNV-voorzitter Doekle Terpstra tel. 06 . 513 35 671

Utrecht, 3 september 2002


03 sep 02 15:12