Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid

Persbericht

Arbeidsmarktonderzoek in de timmerindustrie

---

DE TIMMERINDUSTRIE HEEFT BEHOEFTE AAN VEELZIJDIG INZETBARE MEDEWERKERS

De afgelopen jaren is de werkgelegenheid in de timmerindustrie toegenomen. Desondanks was er sprake van een hoge uitstroom, vooral van gekwalificeerd personeel. De concurrentie met de bouw speelde de bedrijfstak parten. Gelet op de teruglopende conjunctuur wordt er van de industrie de nodige creativiteit verlangd om de werkgelegenheid in stand te houden. De scholing van werknemers tot veelzijdige vaklieden is in dit proces van groot belang.

Dit zijn enige uitkomsten van een onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) getiteld Arbeidsmarktonderzoek in de timmerindustrie. Het onderzoek is uit-gevoerd in opdracht van de Stichting Scholings- en Werkgelegenheidsfonds Timmerindustrie (SSWT).

In de timmerindustrie zijn ruim 800 bedrijven actief met zon 13.000 werknemers. De meeste bedrijven behoren tot de categorie timmerfabrieken. Zij produceren voornamelijk ramen en kozijnen, binnen- en buitendeuren en trappen. De timmerindustrie is sterk afhankelijk van de bouw. Bijna 90 procent van de timmerfabrieken levert producten aan bouwbedrijven.
In 2000 verliet bijna 10 procent van alle werknemers de timmerindustrie. Daaronder waren relatief veel gekwalificeerde werknemers. Een groot deel van hen stapte over naar de bouw. Behalve de aantrekkelijkheid van de bouw vonden veel uittreders dat er negatieve kanten zaten aan het werken in de timmerindustrie. Bijna 30 procent vond de sfeer in het timmer-bedrijf niet goed en een kwart vond het werk dat men daar deed, eentonig. Nogal wat uit-treders bleken ontevreden over de arbeidsomstandigheden.

Zoals zovele bedrijven in de afgelopen jaren had ook de timmerindustrie te maken met een krappe arbeidsmarkt. In het najaar van 2001 bedroeg de vacaturegraad gemiddeld 6 procent. Het personeelstekort bleek het grootst bij CNC houtbewerkers: 13 procent van het to-tale aantal arbeidsplaatsen voor assistent machinaal houtbewerkers CNC kon niet worden vervuld. Voor allround CNC houtbewerkers was dat 9 procent. De personeelstekorten zijn (mede) veroorzaakt door de recente sterke groei van het aantal CNC machines.

Verwacht wordt dat de arbeidsmarkt in de komende jaren zal ontspannen. Voor 2002 wordt een teruggang van de werkgelegenheid voorzien. Oorzaak is de teruglopende bouwconjunctuur, vooral in de woningbouw. Geraamd wordt dat de werkgelegenheid in 2002 met 1 tot 2 procent zal afnemen. Uit het onderzoek is gebleken dat er in de timmerindustrie een duidelijke behoefte bestaat aan allround vaklieden. Voor een deel kan deze behoefte worden vervuld door bij- of omscholing van zittende werknemers. Gebleken is dat een groot deel van de werknemers hiertoe bereid is.
Belangrijk is dat de bedrijfstak streeft naar het behoud van vooral de gekwalificeerde en ervaren werknemers. Op de eerste plaats is het daarbij van belang om de concurrentiepositie met de bouw in het oog te houden. Behalve het benadrukken van de aspecten waarop de timmerindustrie gunstig afsteekt ten opzichte van de bouw, is het van belang dat werknemers een perspectief geboden krijgen binnen de timmerindustrie zelf. De conclusie is dat het bieden van een loopbaanperspectief en het aanbieden van multifunctionele werkzaamheden kan bijdragen aan het terugdringen van de uitstroom.

Zie publicatie: Arbeidsmarktonderzoek in de timmerindustrie