D66

Initiatiefwet spreekrecht voor slachtoffers

Politie en justitie

Boris Dittrich

03-09-2002 - Vorig jaar diende Boris Dittrich een initiatief wetsvoorstel in om slachtoffers van misdrijven de mogelijkheid te bieden in de rechtszaal over de gevolgen die het misdrijf op hun leven heeft gehad, te spreken. De LPF was enthousiast over het initiatiefwetsvoorstel en heeft samen met D66 een nota bij de Kamer ingediend, met een toelichting op de wetsartikelen.

Het initiatief wetsvoorstel biedt de mogelijkheid van spreekrecht aan slachtofffers van ernstige misdrijven, zoals mishandeling, zedenzaken, ernstige verkeerszaken. Ook nabestaanden kunnen spreken in moord- en doodslagzaken. Door de mogelijkheid van spreekrecht te bieden wordt er uniformiteit tot stand gebracht. Nu weren rechters slachtoffers en nabestaanden soms nog uit de rechtszaal, omdat de wet het spreekrecht niet kent. Boris Dittrich wil het strafrecht moderniseren zonder de positie van de verdachte aan te tasten.

Het kan slachtoffers en nabestaanden helpen in het verwerkingsproces door zich uit te spreken ten overstaan van de rechter en in het bijzijn van de verdachte. Bovendien krijgt de rechter een beter inzicht in de gevolgen van het misdrijf en steekt de verdachte er ook nog wat van op. Het slachtoffer achter het misdrijf wordt uit de anonimiteit gehaald. Veel Europese landen hebben al een vorm van spreekrecht in hun wetten geĂŻntroduceerd.

De LPF was enthousiast over het initiatiefwetsvoorstel en heeft samen met D66 een nota bij de Kamer ingediend, waarin een toelichting op de wetsartikelen werd gegeven. D66 en LPF hopen dat de mondelinge behandeling en de stemming nog in 2002 plaatsvindt.