Gemeente Woerden

Overeenkomst Centrumplan Woerden gereed
Deze maand: eindbehandeling in de gemeenteraad

De overeenkomst tussen de gemeente Woerden en projectontwikkelaar Multi Vastgoed staat op papier. Deze week gaat een concept-raadsvoorstel hieromtrent voor de eindbehandeling naar de raadscommissie Ruimte en de gemeenteraad. De af te sluiten overeenkomst bestaat uit een pakket van afspraken over de realisatie van het Centrumplan Woerden. In december 2001 werd al mondeling overeenstemming bereikt tussen beide partijen. De juridische vertaling hiervan heeft een aantal maanden in beslag genomen. Verder is afgelopen periode benut om zoveel mogelijk technische en financiële gegevens over de bouw van de parkeergarage in de overeenkomst mee te nemen.

De overeenkomst
Over het bouwprogramma zijn beide partijen het eens. Multi Vastgoed realiseert aan het Kerkplein en de Nieuwe Markt 9400 m2 winkels, horeca en winkelgelieerde functies (inclusief de verbouwing van de Kazerne), 100 woningen, waarvan 15 in de sociale koopsector, en een ondergrondse parkeergarage voor ca. 520 autos.

De overeenkomst is vooral een samenwerkingscontract dat uit een aantal onderdelen bestaat:

* Alle onderleggers van het plan. Dit zijn alle relevante stukken die eerder door de gemeenteraad werden vastgesteld. Voorbeelden hiervan zijn: de tekening van het te ontwikkelen gebied, het Structuur- en Beeldkwaliteitsplan Binnenstad, het door Multi Vastgoed opgestelde planboek Centrumplan Woerden, het Verkeerscirculatieplan (VCP), het plan Breedveld voor de inrichting van de openbare ruimte.

* De inspanningsverplichtingen voor zowel de gemeente als de ontwikkelaar. Beide partijen weten waaraan ze moeten voldoen. Zo wordt bijvoorbeeld precies vastgelegd dat de gemeente de gronden overdraagt aan de ontwikkelaar en dat de ontwikkelaar de plannen ontwikkelt en laat bouwen. Voor de historische binnenstad gaat het om een ingrijpend proces. Daarom bevat de overeenkomst een lange lijst van inhoudelijke, technische, organisatorische en financiële afspraken.

* Beide partijen streven naar opening van de winkels in september 2006.

De parkeergarage
De ondergrondse garage maakt een essentieel onderdeel uit van de overeenkomst. De afgelopen maanden is de bouw van de parkeergarage grondig bestudeerd door een team van specialisten van de ontwikkelaar. De gemeente volgt dit proces, omdat de kwaliteit van de parkeergarage van invloed is op het verkeer en parkeren in de binnenstad en het gebruik van de garage.

De garage wordt een belangrijke trekker voor het project, zowel vanuit de parkeerbehoefte bezien (de parkeergarage biedt een essentiële uitbreiding van het parkeerareaal), maar ook commercieel gezien. De gekozen plaats van de parkeergarage houdt rekening met de ligging van het Romeinse Castellum. Er komen twee parkeerverdiepingen die in totaal ruimte bieden aan ca. 520 autos. De ontwikkelaar zal de parkeergarage geheel voor eigen risico bouwen en daarna verhuren aan de gemeente. De gemeente Woerden is daarbij vrij om haar eigen parkeerbeleid te hanteren. De komende periode zal de gemeente een begin maken met het formuleren van het toekomstige parkeerbeleid.

Het ontwerpproces
Om geen kostbare tijd verloren te laten gaan, is parallel aan de opstelling van de overeenkomst een start gemaakt met het ontwerpproces van de nieuwe bebouwing. Multi Vastgoed heeft hiervoor drie architectenbureaus uitgekozen die ieder een bouwdeel voor hun rekening nemen. Architectenbureau Jo Crépain zorgt hierbij voor de onderlinge afstemming. Op dit moment is het ontwerpproces in volle gang. Het grote publiek kan in het najaar kennismaken met de eerste ontwerpen, onder meer via een expositie in het Infocentrum binnenstad. Ook wordt volop gecommuniceerd met de vaste overlegpartners voor de binnenstad (o.m de Adviesgroep Binnenstad).

Behandeling in raadscommissie en raad
De af te sluiten overeenkomst voor het Woerdense centrumplan komt op maandag 9 september a.s. aan de orde in de nieuwe raadscommissie Ruimte. Donderdag 26 september is de behandeling in de gemeenteraad. Beide vergaderingen zijn openbaar en beginnen om 20.00 uur. Als de raad daarmee akkoord gaat zal burgemeester Van der Kluit de overeenkomst begin oktober tekenen namens burgemeester en wethouders.

Winkel-of horecaruimte
Geïnteresseerden die in de toekomst een winkel- of horecaruimte willen huren aan het Kerkplein e.o. kunnen zich aanmelden bij projectontwikkelaar Multi Vastgoed, tel. (0182) 690 949.

Woningen
Op dit moment is het nog NIET mogelijk om in te schrijven op een woning. Het duurt nog geruime tijd voordat hierover meer bekend is.

Meer info
Voor meer informatie kunt u bellen met het Team Communicatie, tel. (0348) 428 828.