Gemeente Enschede

B. en W.-bericht 2002- 34

Collegevergadering van dinsdag 3 september 2002

Aanpassing busdrempels Stadsveld al in september

Begin september kan al worden begonnen met de feitelijke aanpassing van busdrempels in Stadsveld. Met deze snelle uitvoering komt de gemeente tegemoet aan een toezegging aan de buschauffeurs van Connexxion om de drempels minder breed te maken. De versnelling is mogelijk door op basis van een globale kostenraming mondeling opdracht te verstrekken aan de aannemer. Normaal gesproken moet worden gewacht tot de formele opdrachtbrieven de deur uitgaan, maar dan zou pas in oktober begonnen kunnen worden. Dankzij de harde toezegging dat al in september zal worden gestart, zagen de chauffeurs af van acties. Het college van B. en W. gaat acoord met de afwijking van de standaardprocedure.

Gemeentesecretarissen Enschede en Nijmegen ruilen week van werkplek

De gemeentesecretarissen van Enschede en Nijmegen ruilen begin november een week van werkplek. Op die manier kunnen zij kennismaken met elkaars organisatie. Het uitgangspunt is een volledige vervulling van functies tijdens de uitwisseling. Han Bekkers, gemeentesecretaris van Nijmegen, zal daardoor in de periode van 4 tot en met 8 november onder meer tijdens collegevergaderingen en vergaderingen van het managementteam van de gemeente Enschede plaatsnemen op de stoel van Arjan van Gils en optreden als diensthoofd van de concernstaf. Formeel wordt Bekkers voor die periode aangewezen als loco-secretaris van de gemeente Enschede. De secetarissen blijven rechtspositioneel in dienst van hun 'eigen' gemeenten.
Han Bekkers was eerder topambtenaar op het ministerie van VROM en is de huidige voorzitter van de Vereniging van Gemeentesecretarissen.

Grenzen stadsdeel Centrum definitief vastgesteld Het college heeft besloten de grenzen voor het stadsdeel Centrum definitief niet te wijzigen. In 1999 heeft de Gemeenteraad besloten de grenzen van het stadsdeel Centrum te laten lopen over de singels. Dit betekent dat behalve de binnenstad ook enkele woonwijken (o.a.Laares, Bothoven en Horstlanden Veldkamp) tot het stadsdeel Centrum behoren. De binnenstad is de economische motor en heeft een aantal specifieke kenmerken op het terrein van veiligheid, projecten, evenementen en verkeer. Dit legt een groot beslag op de in het stadsdeel aanwezige personeelscapaciteit. Het college heeft daarom besloten de personeelscapaciteit in het stadsdeel centrum voor drie jaar met één functionaris uit te breiden. Deze zal zich vooral bezighouden met de wijken rondom de binnenstad, waardoor de stadsdeelmanager de handen vrij krijgt zich volledig te richten op de binnenstad. De optie de grenzen van het stadsdeel Centrum te beperken tot de binnenstad en de woonwijken over de overige stadsdelen te verdelen, heeft als nadeel dat daarmee de problemen slechts verplaatst worden van het ene naar het andere stadsdeel. De kosten van de personeelsuitbreiding bedragen 85.000,--. Dit laatste voorstel wordt besproken in de gemeenteraad bij de behandeling van de programmabegroting 2003-2006.