Provincie Utrecht

Persbericht

Provincie Utrecht gaat poolauto's inzetten tijdens dienstreizen

3-9-2002
Met ingang van 1 oktober 2002 gaan medewerkers van de provincie Utrecht voor hun dienstreizen -voor zover deze niet per openbaar vervoer kunnen worden gemaakt - gebruik maken van lease auto's. De provincie start dan een proef met 4 en per 1 maart 2003 nog eens 11 in het gebruik zeer zuinige (klasse A) auto's van Connexxion Mobility Mixx . Als de proef slaagt, gaat de provincie op grotere schaal gebruik maken van deze constructie en wordt er permanent een groter aantal auto's bij het Provinciehuis gestationeerd.

De Provincie Utrecht is de tweede overheidsorganisatie "na de gemeente Alkmaar" die op grote schaal gebruik maakt van deze nieuwe mogelijkheid. De Ondernemerskring Rijnsweerd heeft interesse getoond om deel te nemen aan het experiment. De proef is in lijn met het subsidieprogramma "Milieubewust op weg", waarvoor de provincie jaarlijks een flink bedrag ter beschikking stelt. Dit programma steunt onder meer milieubesparende voorstellen die het auto- en brandstofgebruik beperken.

Gebruik van eigen auto voor dienstreizen verdwijnt Door de medewerkers de zekerheid te geven op een eenvoudige en snelle manier de beschikking te krijgen over een dienstauto, wordt het gebruik van de eigen auto voor dienstreizen drastisch beperkt. Bovendien vermindert naar verwachting het gebruik van de eigen auto voor woon-werkverkeer, omdat een deel van het personeel met de eigen auto naar het werk gaat om deze voor eventuele dienstreizen te gebruiken. Nu dit bijna niet meer mogelijk is, vervalt de noodzaak om met de auto naar het werk te komen en wordt het gebruik van de fiets of het openbaar vervoer van woning naar werk gestimuleerd. De provincie geeft hiermee ook invulling aan haar voorbeeldfunctie op het gebied van mobiliteitsbeheersing en de beperking van de uitstoot van CO².
VenM, het centrum voor mobiliteits- en vervoermanagement in de provincie Utrecht, begeleidt het project en neemt een deel van de organisatie voor haar rekening.

Meer informatie: Frank Santman, telefoon 030 258 25 22 of Frank.Santman@provincie-utrecht.nl