Provincie Utrecht

Persbericht

Provincie formuleert voorbehoud bij aanleg robuuste verbindingszones

3-9-2002
Onder stringente voorwaarden is de provincie Utrecht bereid mee te werken aan de inrichting van robuuste verbindingszones op haar grondgebied. Het gaat om de aanleg van verbindingen tussen de Veluwe en Utrechtse Heuvelrug, langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de natte as door De Venen. Met het inrichten van deze zones geeft de provincie uitwerking aan rijksbeleid dat in gang is gezet door het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV). De provincie stelt aan haar deelname echter de voorwaarden dat LNV de financiering volledig op zich neemt en de minister duidelijkheid geeft over de exacte planologische consequenties van het beschermingsregime voor verbindingszones.

De aanleg van robuuste verbindingszones, onderdeel van de portefeuille van gedeputeerde J.P.J. Lokker, maakt deel uit van rijksbeleid dat staat omschreven in het LNV-rapport 'Natuur voor mensen, mensen voor de natuur' (verschenen in 2000). Het oogmerk van het realiseren van verbindende gebieden is de versterking van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). De vorige staatssecretaris heeft vorig jaar mei de provincies gevraagd nadere verkenningen te doen naar robuuste verbindingen. In Utrecht zijn deze verkenningen uitgevoerd in samenwerking met de provincies Gelderland, Noord-Holland, Zuid-Holland en Noord-Brabant, en met het Nationaal Projectbureau Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Gedeputeerde staten zijn van mening dat LNV moet zorgdragen voor de gehele financiering van de verbindingszones, inclusief aanvullende maatregelen zoals de aanleg van faunapassages en het opheffen van eventuele bodemverontreiniging. Verder wil de provincie dat de minister een zodanige prioritering opstelt dat bij de uitvoering geen onzekerheden over financiering kan ontstaan.GS willen helderheid over de precieze planologische gevolgen van het beschermingsregime in de verbindingsgebieden.

Tevens hebben GS de wens uitgesproken dat de minister de mogelijkheden uitwerkt voor het combineren de robuuste verbindingen met agrarisch of particulier natuurbeheer, met name voor de Gelderse Vallei. De provincie wijst erop dat de verkenning ten aanzien van de Nieuwe Hollandse Waterlinie uitdrukkelijk moet worden beschouwd als voorbeeld: het betreft een mogelijke uitwerking van het gedachtegoed uit het Linieperspectief. Nadere afstemming met andere beleidsplannen is noodzakelijk.

Meer informatie: Adelei van der Velden, telefoon 030-258 33 25 of Adelei.van.der.Velden@Provincie-Utrecht.nl