Provincie Utrecht

Persbericht

ECOcomposteerbedrijf in Achterberg krijgt nieuwe milieuvergunning

3-9-2002
ECOcomposteerbedrijf in Achterberg (gemeente Rhenen) kan een milieuvergunning krijgen voor de uitbreiding van zijn bedrijfsactiviteiten. Dat hebben gedeputeerde staten besloten naar aanleiding van de aanvraag die het bedrijf had ingediend om de bedrijfsvoering op een aantal punten uit te mogen breiden.

Sinds 1999 verwerkt het bedrijf in Achterberg groenafval, waaronder berm- en slootmaaisel, tot compost. Al snel na het begin van de activiteiten kwamen er klachten uit de buurt over stankoverlast. De stank was het gevolg van rottingsprocessen, die ontstaan wanneer het groenafval niet regelmatig wordt belucht en omgezet. Daarover heeft de provincie met het bedrijf overlegd en dat heeft vervolgens een aantal maatregelen getroffen om de overlast te verminderen.

Geen onaanvaardbare hinder
Vorige zomer vroeg Ecocompostering bij de provincie een nieuwe milieuvergunning aan voor de uitbreiding van zijn bedrijfsactiviteiten. Omdat de omwonenden nog steeds klagen over hinder van het bedrijf heeft de provincie een adviesbureau gevraagd uit te zoeken wat de effecten zijn van de voorgenomen uitbreiding. Daaruit is gebleken dat wel enige hinder te verwachten is. Volgens milieugedeputeerde Rombouts zal de geurhinder met een aantal maatregelen echter binnen aanvaardbare grenzen blijven. In het ontwerp voor de vergunning zijn voorschriften opgenomen om de verspreiding van geur en stof te voorkomen. Zo mag het bedrijf onder bepaalde weersomstandigheden geen compost omzetten of andere bewerkingen uitvoeren die tot overlast voor de buurt kunnen leiden.

De ontwerpvergunning zal van 12 september tot en met 9 oktober ter inzage worden gelegd, zodat alle belanghebbenden kunnen reageren op het voornemen om een vergunning te verlenen. Daarna zullen gedeputeerde staten een definitieve beslissing nemen over de milieuvergunning.

Effecten voor gezondheid
De geurproblemen rond het bedrijf hebben zowel lokaal provinciaal als landelijk politieke aandacht getrokken. Eerder dit jaar stelde de provinciale statenfractie van het CDA vragen over ECOcompostering en recent zijn ook in de Tweede Kamer schriftelijke vragen gesteld over de gevolgen van de composteeractiviteiten voor de gezondheid van omwonenden. Daar wordt nu door de Inspectie VROM onderzoek naar gedaan. Gedeputeerde staten zijn van mening dat de effecten niet zo groot zijn dat het bedrijf daarom geen vergunning zou mogen krijgen. Ze hebben wel aangekondigd de uitkomsten van het (landelijk) onderzoek van de Inspectie VROM te zullen betrekken in het definitieve besluit over de milieuvergunning.

Meer informatie: Karin Obdeijn, telefoon 030 258 2192 of Karin.Obdeijn@provincie-utrecht.nl