INST. VOOR PUBLIEK EN POLITIEK

Duitse versie StemWijzer groot succes

Duitse versie StemWijzer groot succes
Wahl-O-Mat verstrekt al meer dan 180.000 stemadviezen

De Wahl-O-Mat, de Duitse StemWijzer op Internet, is een week na de lancering ruim 180.000 bezoekers gepasseerd. Vooral na de aandacht op de televisie in de populaire Harald Schmidt Show van vorige week is de belangstelling sterk toegenomen. Sindsdien wordt www.wahlomat.de dagelijks gemiddeld door 35.000 bezoekers bezocht. De verwachting is dat de site het succes van de StemWijzer, die met meer dan twee miljoen bezoekers uitgroeide tot de meest bezochte internet-applicatie in Nederland, mogelijk kan evenaren. De verkiezingen voor de Bondsdag vinden op 22 september a.s. plaats. De website ging 26 augustus online.

De Wahl-O-Mat is onder supervisie van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) opgezet door de Bundeszentrale für politische Bildung. Verantwoordelijk voor redactie en vormgeving zijn studenten van de Freie Universität van Berlijn.
Bij de Wahl-O-Mat gaat het net als bij de StemWijzer om 'discriminerende' stellingen, onderwerpen waarover de partijen (sterk) van mening verschillen. Moet de Bondspresident rechtstreeks door het volk gekozen worden? Mogen de winkels op zondag geopend zijn? Wordt de Ökosteuer (milieubelasting) weer afgeschaft? Heeft het verlagen van de staatsschuld voorrang boven extra investeringen in het onderwijs? Krijgen homoparen dezelfde rechten als heteroparen? Worden softdrugs gelegaliseerd? Moet de Bundeswehr omgevormd worden tot een beroepsleger?

De Wahl-O-Mat bevat 27 stellingen verdeeld over negen thema's. Wie de stellingen met ja, nee, neutraal of geen mening beantwoordt, komt uit bij een van de vijf in de Bondsdag
vertegenwoordigde partijen. In de voorlopige rangorde van verstrekte adviezen gaan FDP en SPD gelijk op met ieder 27%; Bündnis 90/Die Grünen staan op respectievelijk 22% en 13%. De minst geadviseerde partij (Oost-Duitse) met 11% is de PDS.
Ook voor de Wahl-O-Mat geldt dat het hier niet gaat om een opiniepeiling of een politieke barometer. De werkelijke uitslag bij de Bondsdagverkiezingen zal waarschijnlijk een geheel andere zijn. Uit Nederlands onderzoek is gebleken dat rond de 80% van de kiezers een dergelijk politieke voorkeurtest een zeer bruikbaar middel vindt bij het bepalen van de stemkeuze.

Noot voor pers
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Instituut voor Publiek en Politiek.
Jochem de Graaf, projectleider (telefoon 020 5217678 / 06 24267886). Nico Bloot, voorlichting (telefoon 020 5217638).

Het IPP is een landelijke, niet-partijgebonden organisatie die zich ten doel stelt politieke en maatschappelijke participatie te bevorderen. U kent het IPP van Wegwijsdagen, Scholierenverkiezingen, Opiniewijzers, het Mediaboek, www.geenwoorden.nl, www.verkiezingsaffiches.nl en andere activiteiten. Zie ook www.publiek-politiek.nl


03 sep 02 15:59