Gemeente Den Haag

Actuele berichten >> Persberichten
2002-09-03: Ontwerp vrije spoorkruising Randstadrail gereed

Vandaag heeft het college van B&W besloten tot het vrijgeven van inspraak van het RandstadRail-deelproject Laan van Nieuw Oost Indië (LNOI) - Den Haag CS. Na de besluitvorming in de gemeenteraad, aansluitend op de afronding van de inspraak, wordt meteen begonnen met de voorbereidingen voor de aanleg. In 2006 kunnen dan de eerste moderne lightrail-voertuigen door Den Haag rijden.

Belangrijkste werkzaamheden van dit deelproject zijn de aanpassingen aan de sporen en perrons ter hoogte van de NS-stations LNOI en Den Haag CS, de bouw van een onderdoorgang voor langzaam verkeer en de bouw van een nieuwe vrije spoorkruising in de Schenkstrook.

Deze vrije spoorkruising (ter hoogte van onderdoorgang Loolaan) is nodig om het wisselen van de sporen Leiden - Den Haag CS en de sporen van de Zoetermeer- en Hofpleinlijn mogelijk te maken. Hiermee komen de RandstadRail-sporen ter hoogte van NS-station LNOI aan de buitenzijde te liggen en wordt een gelijkvloerse aftakking naar het Beatrixkwartier mogelijk. Volgens wethouder Bruins (Verkeer) is uit diverse studies en variantenonderzoek gebleken dat deze vrije spoorkruising het beste tracé van RandstadRail oplevert tegen de minste kosten. Ook wordt hiermee tegemoet gekomen aan wensen van omwonenden van de voormalige gemeente Voorburg.

Fietsverbinding Voorburg
Tegelijk met dit RandstadRail-project wordt ook de aanleg van de fietsverbinding en -tunnel tussen Den Haag en Voorburg via de Schenkstrook gerealiseerd. Het kostenvoordeel dat deze integratie met zich meebrengt is hiervoor een belangrijk argument. De nieuwe fietsverbinding is een laatste stap in de realisatie van de ontsluiting tussen de wijken Den Haag Haagse Hout en Voorburg Noord Nieuw/Voorburg het Loo.

Inspraakavond
De inspraaktermijn van zowel het deelproject RandstadRail LNOI Den Haag CS als de nieuwe fietsverbinding Den Haag Voorburg loopt van 12 september t/m 9 oktober 2002. Op 24 september aanstaande wordt over beide plannen een inspraakavond gehouden. Deze wordt onder andere bekend gemaakt in een speciale advertentie in de Posthoorn en Voorburgse Courant. Daarnaast ontvangt iedereen die aan het tracé woont een uitnodigingsbrief voor deze bijeenkomst.

Na onder meer de deelprojecten RandstadRaillijn 3' en Halte Leidschenveen is dit het volgende Haagse RandstadRail-project dat voor inspraak wordt vrijgegeven. Binnenkort worden ook de plannen afgerond van de deelprojecten RandstadRaillijn 6' (Den Haag CS-De Uithof), Aanpassing tramplatform Den Haag CS en inpassing RandstadRail Beatrixkwartier.

3 september 2002

last update: 3-9-2002 17:14:44 ;pag.: 15486; auteur: 112;cat.: