Gemeente Alphen aan den Rijn


"Wat te doen met 10 miljoen?" het vervolg

Maar liefst 2660 ideeen van inwoners van Alphen aan den Rijn voor de besteding van 10 miljoen gulden. Dat was het resultaat van de campagne Wat te doen met tien miljoen?, waarin het gemeentebestuur alle Alphenaren van 12 jaar en ouder uitnodigde om mee te denken over een goede besteding van het bedrag.

Waarom zo'n campagne, en waarom dat bedrag? In 2000 heeft de gemeenteraad besloten het gemeentelijk kabelnet (CAI) te verkopen aan Casema. Met dat geld moest iets leuks voor de stad gedaan worden, en over wat dat moest zijn mocht iedereen meepraten, zo meende het gemeentebestuur. Voor de besteding van een deel van de opbrengsten, f 10 miljoen is dan ook een burgerraadpleging gehouden, die dus 2660 ideeën opleverde. Om te scoren, moesten die ideeën wel aan bepaalde spelregels voldoen. Het geld moest besteed worden binnen Alphen aan den Rijn, Aarlanderveen of Zwammerdam en de ideeën moesten een maatschappelijke bestemming hebben.

Adviescommissie
Uit al de ideeën zijn door een onafhankelijke adviescommissie van inwoners 17 projecten geselecteerd die voldeden aan de voorwaarden. Het college heeft deze keuze overgenomen en de projecten aan de inwoners voorgelegd omdat niet alle 17 projecten konden worden uitgevoerd. Ruim 20.000 Alphenaren reageerden op de oproep en dat leverde 18.711 bruikbare reacties op. Uiteindelijk heeft de gemeenteraad op basis van de uitslag een definitieve keuze gemaakt om het geld te verdelen over 11 projecten.

De geselecteerde projecten zijn:

Wandelbos


1.815.120


Central Park (een multifunctioneel gebouw en diverse sport en spelvoorzieningen)

453.780

Shuttleverbinding ziekenhuizen (Rijnstreekhopper)

226.890

Kunstijsbaan

680.670

Uitgaanscentrum jongeren

272.721

Dierenasiel + schildpaddenopvang

113.445

Prins Heerlijk

45.378

Grote bomen in het centrum

90.756

Kleinschalige sport- en spelvoorzieningen

478.378

Actieve recreatie in de buitengebieden

133.865

Muziektenten in Zwammerdam en Alphen aan den Rijn

73.995

Hoe nu verder?
De projecten worden nu uitgevoerd. Dat wil zeggen: een aantal wordt al meteen uitgevoerd, voor een aantal komt een plan van aanpak en een paar moeten nog onderzocht worden op haalbaarheid. Dat laatste geldt voor het Wandelbos, het Central Park, de Rijnstreekhopper en de kunstijsbaan.

Stand van zaken van projecten
Recreatie:
Voor verschillende speelvoorzieningen, actieve recreatie in het buitengebied en de muziektenten zijn de voorbereidingen in volle gang. De wens is dat een groot deel van deze projecten nog in 2002 kanworden uitgevoerd.

Bomen stadshart:
De aanplant van grote bomen in het centrum loopt mee in de inrichting van de openbare ruimte in het stadshart. Hierdoor zullen de bomen na 2002 worden aangeplant.

Jongeren:
Voor de multifunctionele accommodatie voor 15/20 jarigen in Het Kasteel is overleg met het bestuur van Het Kasteel. Als het culturele programma dit toelaat, pakt Het Kasteel deze aanpassingen nog dit jaar op.

Rijnstreekhopper:
Hoe staat het met de dienstverlening van de Rijnstreekhopper? Om deze vraag te beantwoorden wordt dit jaar een gebruikersonderzoek gedaan. Met de resultaten hiervan wordt gekeken hoe de dienstverlening verder kan worden verbeterd.

Kunstijshal:
Het bouwen van de kunstijshal is een particulier initiatief. De gemeente doet op dit moment een locatie-onderzoek om een geschikte plek voor de hal te vinden.

De cheques voor de dierenbescherming, Prins Heerlijk en de Schildpaddenopvang zijn begin 2002 officieel overhandigd.

© Gemeente Alphen aan den Rijn, 03 september 2002 laatste wijziging