Politie Rotterdam-Rijnmond

Avonduitgave dinsdag 3 september 2002

* SNELHEIDSCONTROLE
Personeel van de Verkeerspolitie (Afdeling Verkeerstoezicht) hield dinsdagmorgen tussen kwart voor negen en kwart over tien een radarsnelheidscontrole in beide rijrichtingen op de Straatweg. Van de 952 passerende automobilisten namen 92 het niet zo nauw met de 50 km-limiet. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 80 km/uur.


* WONINGINBRAAK
BERGSCHENHOEK - Een 34-jarige vrouw uit Bergschenhoek heeft dinsdagmorgen aangifte gedaan van inbraak in haar woning aan de Leeghwaterweg. Onbekenden hebben in de nachtelijke uren de deur vermoedelijk opengeflipperd. Uit de woning werden de autosleutels weggenomen, waarna de VW Golf die bij het huis geparkeerd stond werd gestolen.


* GEWAPENDE OVERVAL, VERDACHTE AANGEHOUDEN

Dinsdagmiddag vond er een gewapende overval plaats op een drankenzaak aan de Slinge. De verdachte kon worden aangehouden. Omstreeks tien over half twee stapte een man de zaak binnen. Hij liep naar de kassa en trok een mes. Hij wilde dat een medewerkster de kassalade opende. Zij weigerde dat, waarop hij zelf aan de slag ging. Na een paar minuten kreeg hij de lade open en nam een aantal briefjes van 5 en 10 euro weg. De overvaller liep vervolgens rustig de zaak uit en werd buiten door de inmiddels gealarmeerde politie aangehouden. Het gaat om een 24-jarige Rotterdammer. Hij is overgebracht naar een politiebureau en ingesloten.

Ochtenduitgave dinsdag 3 september 2002

* MAN IN WANG GESTOKEN BIJ BEROVING
VLAARDINGEN - Maandagavond rond half tien werd in de 1e Van Leyden Gaelstraat een daar lopende 76-jarige Schiedammer door twee mannen beroofd van z'n portemonnee, met daarin een onbekend geldbedrag. Het slachtoffer werd tijdens de beroving met een mes in z'n wang gestoken en moest zich in het Vlietlandziekenhuis in Schiedam aan z'n verwondingen laten behandelen.


* SNELHEIDS- EN GORDELCONTROLES
Personeel van de Verkeerspolitie (Project Verkeershandhaving) hield maandagavond radarsnelheidscontroles op de Stadionweg en Laan op Zuid, terwijl 's middags een autogordelcontrole werd gehouden op het Tiendplein. Tussen kwart over zeven en half negen overschreden op de Stadionweg 38 van de 450 passerende automobilisten de 50 km-limiet. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 73 km/uur. Op de Laan op Zuid flitste de snelheidsradar tussen negen en tien uur 35 van de 317 passerende automobilisten. Hoogste score bedroeg hier 82 km/uur in plaats van '50'. Tussen half drie en half vijf gingen op het Tiendplein 33 automobilisten en/of hun mede-inzittenden op de bon omdat zij de autogordel niet droegen.


* HENNEPKWEKERIJTJE
VLAARDINGEN - Maandagmiddag werd in een woning in de Johannes van Bijnenstraat een hennepkwekerijtje ontdekt. Politiemensen waren naar de woning gegaan in verband met een melding over wateroverlast. De waterafvoer van het kwekerijtje bleek te zijn overgelopen, waardoor het water langs de muren naar de ondergelegen woning liep. De 148 hennepplantjes, alsmede de voor de groei benodigde apparatuur, werden in beslag genomen. Naar de eigenaar wordt op grond van de Opiumwet een onderzoek ingesteld.


* BROMFIETSCONTROLE, NEP VUURWAPEN IN BESLAG GENOMEN

BARENDRECHT - Politiepersoneel van district Zuid hield maandag tussen twee uur 's middags en half negen 's avonds een bromfietscontrole op het Middeldijkerplein in Carnisselande, waarbij politiemensen op motoren de te controleren bromfietsers oppikten en naar de controleplaats brachten. In totaal werden 47 bekeuringen uitgeschreven voor onder meer onverzekerd rijden, niet dragen van de helm, te veel vermogen, verkeerde bromfietsplaat en geen bromfietscertificaat. Twee brommers werden in beslag genomen, omdat er aan was geknoeid. Een 17-jarige jongen uit Rotterdam werd aangehouden, voor het in het bezit hebben van een nepvuurwapen dat hij onder het bromfietszadel had verborgen. De jongen verklaarde dat hij het wapen meenam ter bescherming. Hij was de afgelopen tijd twee keer onder bedreiging van een vuurwapen en een mes van zijn scooter beroofd.


* VIER GEWONDEN BIJ AANRIJDING
HELLEVOETSLUIS - Bij een frontale aanrijding tussen twee personenauto's, maandagavond omstreeks kwart voor zeven op de Ravenseweg, raakten vier personen gewond. De 21-jarige bestuurder van ''n van de auto's, afkomstig uit Zuidland, haalde even voor de kruising van de Ravenseweg met de Carrouselweg een auto in. Na de kruising verloor hij de macht over het stuur, waarna de auto begon te slingeren. Met geblokkeerde wielen schoot de auto naar de andere weghelft en botste frontaal tegen een auto, bestuurd door een 55-jarige vrouw uit Heenvliet. De vrouw raakte gewond en moest met borst- en nekklachten worden overgebracht naar het Ruwaard van Puttenziekenhuis. Ook haar 76-jarige passagiere, eveneens afkomstig uit Heenvliet, raakte gewond. Zij werd met een geamputeerde duim, borst-, nek- en knieklachten naar het EMC in Rotterdam vervoerd. Een andere passagier, een 59-jarige vrouw uit Heenvliet, die achter in de auto zat, raakte eveneens gewond. Zij werd naar het Ruwaard van Puttenziekenhuis in Spijkenisse gebracht. De 21-jarige man uit Zuidland werd door de brandweer uit zijn auto bevrijd. Hij werd door de GGD met borst-, long- en nekklachten naar het MCRZ Zuiderziekenhuis in Rotterdam gebracht. Personeel van de traumaheli verleende assistentie aan de GGD. De Technische Ongevallen Dienst stelt een onderzoek in.

Avonduitgave maandag 2 september 2002

* RIVIERPOLITIE WORDT ZEEHAVENPOLITIE ROTTERDAM-RIJNMOND

Met ingang van 2 september 2002 wordt de naam Rivierpolitie Rotterdam-Rijnmond na 107 jaar gewijzigd in Zeehavenpolitie Rotterdam-Rijnmond. De reden voor deze naamsverandering ligt onder andere in het feit dat het surveillancegebied door de jaren heen is uitgebreid van Krimpen aan den IJssel tot op de Noordzee. Ook de internationale uitstraling van de Rotterdamse haven en de internationale samenwerking met overheidsdienst over de gehele wereld hebben tot deze naamsverandering geleid. (Jan Hameetman, 010-2741202).


* POLITIE ROTTERDAM-RIJNMOND VOLGT CAMPAGNEKALENDER VERKEER 2002

Dit jaar pleegt de politie Rotterdam-Rijnmond extra inzet op de items zoals genoemd in de Campagnekalender Verkeer 2002. Vanaf 1 september zijn dat nog de volgende items: 'Agressief rijgedrag', 'Zien en gezien worden' en 'Rijgedrag bij mist en gladheid'. Vorig jaar heeft het korps intensief bijgedragen aan het landelijk project 'Agressie in het Verkeer'. Dit project is nu geïntegreerd in de Campagnekalender Verkeer. Deze kalender wordt, in overleg met de landelijke verkeersorganisaties, landelijk vastgesteld en verspreid door het ministerie van Verkeer en Waterstaat. In deze kalender staat per periode vermeld aan welk item aandacht besteed zal worden, niet alleen door voorlichting, maar ook door inzet van politie. Van 1 september tot 15 november wordt aandacht besteed aan 'Agressief rijgedrag'; van 15 oktober tot 15 december aan 'Zien en gezien worden' en van 15 november tot 31 december aan 'Rijgedrag bij mist en gladheid'. Natuurlijk wil dit niet zeggen dat buiten deze periode geen aandacht is voor genoemde items, maar gedurende die dagen zal de politie in ieder geval extra alert zijn op handelingen van bestuurders op dit gebied. (Arjanne Versteegt).


* ERNSTIG GEWOND BIJ VERKEERSONGEVAL
BLEISWIJK - Op de kruising Groendalseweg - Crocussenweg vond maandagmiddag een verkeersongeval plaats, waarbij een 47-jarige man uit Nootdorp ernstig gewond raakte. Hij is met een spoedtransport naar het Erasmus Medisch Centrum gebracht. Omstreeks kwart over vijf reed een bestelbusje vanaf de Crocussenweg de Groendalseweg op, waar net een busje passeerde geladen met hout. De twee voertuigen raakten elkaar en het busje met hout begon te tollen en kwam in botsing met een personenauto die uit de richting Bleiswijk kwam. De 47-jarige bestuurder van laatst genoemde wagen raakte zeer ernstig gewond en is met een spoedtransport naar het ziekenhuis gebracht. Het busje met hout kwam na de botsing met de personenauto in een sloot terecht. De bestuurder kon zelf uit z'n wagen komen, hij had last van nekklachten en is voor onderzoek naar een ziekenhuis gebracht.